De weg kwijt…

Lieve Robin,

Er zijn momenten in je leven waarop je een beslissing moet nemen en je geen idee hebt welke richting de juiste is. Wat zou het dan fijn zijn als je de weg kunt vragen.

Ik bevind me op dit moment op zo’n kruispunt en ik heb even geen idee welke keuze ik moet maken. Elke richting die ik kiezen kan heeft voordelen, maar ook serieuze nadelen, en logica, filosofie noch gevoel verschaft me duidelijkheid, terwijl ik juist altijd zo op dat gevoel vertrouw.

TomTom
Eerder deze week had ik het erover met iemand, en ze zei gekscherend: ‘Wat zou het toch fijn zijn als het leven ook een TomTom had!’ Ik heb daar even over nagedacht, en het zou wel heel grappig zijn. ‘Bij de volgende beslissing, rechtsaf slaan!’ ‘Over 23 dagen omkeren’ en dan natuurlijk uiteindelijk ‘Bestemming bereikt’ al lijkt die laatste mededeling me wat eng als het om het leven gaat.

Eindbestemming
Het zou inderdaad heel fijn zijn als ik op dit moment een apparaatje aan kon zetten dat me feilloos kon vertellen welke richting ik op moest, en welke route ik daarvoor moest afleggen. Het probleem daarbij is echter precies datgene dat het leven zo mooi en interessant maakt: om de TomTom te laten werken, moet je een eindbestemming invoeren. Ik heb geen idee waar mijn eindbestemming is, en dat is maar goed ook. Je kunt natuurlijk ook de weg vragen aan de mensen om je heen, maar net als met echte routes, is het maar de vraag of zij je de juiste richting op sturen.

Daarbij is het ook wel eens fijn om de TomTom los te laten, niet precies te weten waar je heengaat, en gewoon op de gok een richting in te slaan. Vaak brengt dat je juist op de mooiste plekken waar je anders nooit was gekomen, en maak je dingen mee die je achteraf nooit had willen missen.

Lastig
Ik sta op dit moment op een verdraaid lastig kruispunt (niets dramatisch overigens, gewoon een lastige beslissing). Tegen de tijd dat jij dit leest, doet dat kruispunt er niet meer toe, is de beslissing al jaren geleden genomen en heeft het hopelijk tot goede dingen geleid. Ik kan je dan vertellen welke route ik heb moeten afleggen, wat dat voor gevolgen heeft gehad, en of ik beter een andere route had kunnen nemen (al kan ik ook dan niet weten of de alternatieve route beter was geweest).

Een TomTom om je te sturen in het leven? Ik zou er op dit moment een moord voor doen, maar het is maar goed dat zo’n ding niet bestaat. Het zou namelijk het laatste beetje magie dat het leven heeft de nek om draaien: het mysterie van waar we naartoe gaan en wat de toekomst in petto heeft. Zodat ik op de dag dat de woorden ‘bestemming bereikt’ voor mij definitief klinken, kan zeggen dat ik in ieder geval de toeristische route genomen heb.

door Martin_Gijzemijter

10 reacties op “ De weg kwijt… ”

 1. Prachtig. Mooi om te lezen. Helemaal als je zelf ook op een kruispunt staat. Voor mij eentje met grote emotionele gevolgen, dus waar is de TomTom! ;-)

 2. Hmm, ik weet niet, ik hou niet zo van die vage blogs. Gaat het over emigreren? Scheiden? Sterilisatie? Ander kapsel? Of je een hond of een kat wil? Verhuizen? Op welke partij je stemt? Of je voortaan je koffie zonder suiker drinkt?

  Als je er niet over wil schrijven, schrijf er dan niet over, maar kies niet voor zo’n halfslachtige oplossing door er zo vaag over te doen.

 3. Ik dat niet juist het mooie van een column/blog schrijven? Dat iedereen het op zijn eigen manier interpreteert? Net zoals iedereen een liedje anders kan interpreteren? Als je een lied niet begrijpt, zeg je dan ook: maak dan geen muziek? Ik vind de strekking van het verhaal vrij duidelijk. Ongeacht om welke keuze het gaat. Dat is in deze helemaal niet belangrijk.

  Beetje vreemde reactie.

 4. @Salala Thanks, en inderdaad, ook in de liedjes die ik schrijf blijf ik soms lekker vaag. De keuze in dit verhaal doet er niet zoveel toe, het gaat vooral om het feit dat het fijn is dat die keuze gemaakt moet worden en niet voor je genomen wordt. Wat het dan is mag iedereen voor zichzelf invullen.

 5. Ik zou wel graag een ingebouwde TomTom willen hebben, maar dan meer in de letterlijke zin. Ben altijd en overal de weg kwijt. Leuke blog ^_^

 6. Sterk blogstukje. Het pijnlijke eraan is, dat de eindbestemming met 100% zekerheid steeds zal bereikt worden, ongeacht de weg die je neemt. Kies dus de prettigste weg, je komt er altijd wel. Als de weg niet te overzien is, wordt het moeilijker. Maar de beste moppen, zijn diegene waar je de pointe helemaal niet van zag aankomen.

  Voor die paar reageerders die geen “niet concrete” dingen kunnen waarderen, hoop ik dat hun Tomtom hen toevallig eens langs de kracht van kunst leidt.

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>