Chocolademousse in 5 minuten, echt!

Je leest het goed, chocolademousse in een luttele vijf minuten. Toen ik het zag was ik sceptisch, vijf minuten en met maar twee ingrediënten? Dat kán niet. Wel dus!


Water en chocolade
De échte koks zeggen dat water en chocolade niet samengaan. Dat komt omdat de bestanddelen van chocolade bij het mengen met water samen gaan klonteren, waardoor het mengsel korrelig wordt. Dat gebeurt wanneer het mengsel afkoelt. In de meeste recepten doe je nog iets met het mengsel. Je voegt extra ingrediënten toe of verwerkt het in een groter geheel. In het recept van vandaag blijft het bij water en chocolade. Door het mengsel tijdens het afkoelproces met een garde te kloppen, krijgen de bestanddelen van de chocolade geen kans om zich samen te klonteren en krijg je toch een zijdeachtige luchtige mousse.

Koken is soms wetenschap
Nee, die wetenschappelijke theorie heb ik niet zelf verzonnen. Dat deed Hervé This, een fysisch chemicus die de kookkunst onderzoekt. Heston Blumenthal legt het principe uit en doet het voor in dit filmpje. Toen ik het zag, dacht ik: dat moet ik testen. Want als het mij lukt, lukt het jullie ook en hebben we er weer een goed chocoladerecept bij! Mooi meegenomen: er zit niets meer in dan water en pure chocolade, helemaal zo slecht nog niet dus!

Krachtpatser
Dus op naar de winkel voor wat goede chocolade en een sinaasappel (want chocola en sinaasappel is mijn all time favorite). Voordat ik begon, heb ik alles goed voorbereid, dat werkt het fijnst. Maak ijsklontjes, zet een kom (met water erin) in de vriezer en een andere kom in de koeling. Zet zes vormpjes zo groot als een espressokopje of vier die wat groter zijn klaar. Chocolademousse is best machtig, dus ik heb voor kleine vormpjes gekozen. Laat de elektrische mixer in de kast staan, een garde is beter voor dit recept. Wel even doorzetten want 5-7 minuten met een garde kloppen is fitness!

5 minuten-chocolademousse, voor 4-6 personen
naar een tip van Cafe Fernando

Nodig
• 240 ml water
• 265 gram goede kwaliteit pure chocolade (minstens 70% cacao)
• 2-3 eetlepels rietsuiker (naar smaak)

Wanneer je sinaasappelsap, likeur of espresso toe wilt voegen moet je de hoeveelheid ervan aftrekken van de 240 ml water die je normaal zou gebruiken.

Maken
1. Voorbereiding, ongeveer 3 uur vantevoren: maak ijsklontjes, zet een kom om het mengsel in te kloppen koud en zet een kom klaar die groter is dan de kom waarin je gaat kloppen.
2. Voordat je begint: vul de grootste kom met (ijs)koud water en voeg de ijsklontjes toe. Zet de kom waarin je gaat kloppen in de kom met ijswater, zodat de bodem erin staat of ‘m raakt. Leg een spatel en een metalen garde klaar.
3. Doe het water en de chocolade (in brokjes) in een pan op middelhoog vuur en laat de chocolade smelten. Roer af en toe door totdat het mengsel egaal is. Voeg eventueel de suiker toe.
4. Wanneer het mengsel glad en gesmolten is, giet je het in de mengkom (spatel komt hier goed van pas om al het lekkers uit de pan te krijgen).
5. Nu begint het echte werk: mixen. Met een elektrische mixer gaat dit recept echt moeilijker dan met de hand. Het kost wat armpower, maar het zorgt ervoor dat je precies op het juiste moment kunt stoppen met kloppen. Teveel kloppen is voor dit recept namelijk funest, dan wordt het mengsel korrelig.
6. Klop met de garde totdat het mengsel dikker wordt, net zoals bij slagroom. De dikte die het mengsel moet hebben, is dikker dan yoghurt, maar niet zo dik als stijfgeklopte slagroom. In het filmpje zie je hoe de consistentie is bij Heston Blumenthal.
7. Schep de mousse in de vormpjes en serveer direct. Ik heb een versie met wat sinaasappelsap gemaakt, afgemaakt met wat sinaasappelrasp. Een beetje slagroom erbij en aanvallen! Heb je wat over? Gooi niet weg maar gebruik het bijvoorbeeld als vulling voor een taartje.

Smakelijk!

CC Foto: Privébezit

door SamZ

12 reacties op “ Chocolademousse in 5 minuten, echt! ”

 1. Ik heb chocolademousse in slechts een paar seconde tijd: koelkastdeur open en bakje openmaken.

  Maar het klinkt heerlijk hoor.

 2. @helene: maar het is altijd zo leuk om dingen zelf te maken, vooral als je alleen een reep chocolade nodig hebt!

 3. Nog lekkerder als je de chocolade smelt in slagroom en dat klopt. Yummy. Net zo snel en veel lekkerder.

 4. Snap niet zo goed waar de 5 minuten vandaan komen. Dit duurt toch veel langer?

 5. En er zit ook nog rietsuiker bij, dus het stukje klopt sowieso niet.

  Overigens is het zonder die rietsuiker, maar met kwalitatief goede chocola ook heerlijk!

 6. Ja dit klinkt helemaal niet zó eenvoudig als de inleiding suggereert. Maar wel lekker

 7. Als ik alleen al lees wat je allemaal moet voorbereiden en klaarzetten dan zakt de moed me in de schoenen. Ik zeg: koop ‘t gewoon kant en klaar én eet die reep gewoon zo. Veel beter :-)

 8. @Scamp De klassieke chocoloademousse met toevoeging van ei en/of room en boter, is anders. Dat ben ik met je eens, maar ook veel vetter en zoeter. Dit is meer de letterlijke en figuurlijke ‘pure’ versie.

  @fozziebear Ik maak het zelf ook zonder rietsuiker, omdat ik van pure chocolade hou en van de bittere smaak die daarbij hoort. Maar ik kan me voorstellen dat iemand er een vleugje suiker aan wil toevoegen..

  @nora- Het is heel eenvoudig, maar goed resultaat heeft toch altijd een beetje werk nodig. Het voorbereiden is zo gedaan (dat moet bij elke kookklus), het smelten van de chocolade een minuut (of 2) en het daadwerkelijke kloppen 5-7 minuten, dat ligt aan hoe snel/hard je kunt kloppen. Dus alles bij elkaar iets langer dan 5 minuten, maar de mousse máken gaat heel erg snel.

 9. IK heb het gisteren geprobeerd en het is goed gelukt! Heb er een scheutje amaretto doorgedaan en geen suiker toegevoegd. Vind het alleen wel vrij zoet, maar dat zal komen omdat ik niet de meest geweldige chocola heb gebruikt (ik heb een restant pure paaseitjes gebruikt, die kon ik zo mooi opmaken). Met betere chocola is het vast lekkerder. De structuur is veel beter dan ik had gedacht!

 10. Of je doet gewoon 1 avocado met 1 banaan in de blender en gooit hier een paar eetlepels cacao door en agavesiroop (of suiker) naar smaak en je hebt ook heerlijke, snelle en gezonde choco-mousse! <3

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>