De Stemdokter deel 2

Jan S, Frans B, Coosje S?

De bezorgde papa
Samen met mijn vader stapte ik vol goede moed de auto in. Op naar de KNO arts voor controle. Na een maand aan de vernevelaar, antibiotica en de maagzuurremmers te hebben gezeten was ik erg benieuwd of er verbetering te zien zou zijn. Op de heenweg was mijn vader opmerkelijk gespannen, misschien omdat hij al zo’n vreemd voorgevoel had.

Stemspreekuur
De Stemdokter plaatste de camera in mijn strot en vroeg me om wat eenvoudige stemoefeningen te doen. Ik keek mijn vader aan en zag dat hij een beetje bezorgd keek. “Niet goed?” vroeg ik. “Dat wordt een operatie Coosje, het ziet er wel iets rustiger uit maar weg gaat hij niet.” De dokter doelde op de cyste die vier weken geleden ontdekt was en blijkbaar mijn rechter stemband erg gezellig vond om nog even op te blijven zitten.

Audities
De dokter liet mij een filmpje zien van hoe ze zo’n cyste verwijderen, iets wat hij beter niet had kunnen doen. Ik vind het gewoon heel eng dat er iemand in de buurt van mijn stembanden komt, zeker als er een soort schaar in het spel is. De operatie is op 4 januari, dan mag ik een week niks zeggen en in de drie weken daarna moet ik langzaam mijn spraak en zang weer opbouwen. Twee keer per week logopedie. “Dan ben je weer zo goed als nieuw.” Net nu ik besloten had toch weer te willen gaan studeren en in februari de nodige audities heb staan. Bah!

Second Opinion
Toch besloot mijn vader een afspraak te maken bij zijn eigen KNO arts om een second opinion te laten doen. Een operatie is toch vrij heftig en we hoopten dan ook op een andere conclusie. Daar ben ik net van terug, en wat denk je? Ik heb waarschijnlijk ook nog eens pfeiffer. Pfeiffer ja. Daardoor kan mijn operatie niet doorgaan en ben ik nog verder van huis. Yes, daar houden we van.

CC foto: privebezit

door CoosjeS

3 reacties op “ De Stemdokter deel 2 ”

 1. Kan me heel goed voorstellen hoe jij je je voelt.
  Vorige week ben ik naar de KNO-arts gegaan en daar is gebleken dat ik overbelaste stembanden heb. Nie praten nie en nie zingen nie.
  Als ze gaan knutselen aan iets waarvan je bang bent…een operatie … en dan als kado nog eens pfeiffer, blijkbaar is het in deze dure maand allemaal in de aanbieding :(
  Ik leef met je mee, beterschap!

 2. Iets raars: ik ben al een jaar een schorre kraai….van KNO, Logopedei, weer terug KNO (constateert 2x dat er een poliep zit. Doorgestuurd naar ander ziekenhuis: (wachtijden tussendoor he!!)KNO zegt cyste=opereren. Nu een jaar verder ben ik dus aan het WACHTEN op de operstie uiteindelijk (dat ik vvo de klas staat doet er niet toe, ik ben gewoon niet Jan smit die binnen 3 dagen geholpen wordt!)
  Maarrrr: griep gehad, ziek, hoesten…stem zowat helemaal weg. Beter….en wat gebuerd er: stem terug!!!!!!!!!!!!!!
  Al een week weer normaal! IK SNAP er NIKS van.
  Cyste weg??? Kan dat dus??
  Dus geen operatie….?
  Het kan dus…

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>