Het fenomeen Johannes

The Voice of Holland zou anders worden dan al die talentenjachten die er al waren. Geen Idols, X Factor of Popstars die op zoek gingen naar een ‘totaalplaatje’. The Voice zou, zoals de titel van het programma ook luidt, echt om iemands stem gaan. Men zou zoeken naar een steengoede zanger of zangeres.

Twee oorzaken
Dat lukt echter vooral de derde editie, die nu aan de gang is, nog niet echt. Dat heeft twee oorzaken:

1) Er waren vier teams met kandidaten. Elke week moest er uit elk team één iemand afvallen. Aangezien het ene team aanzienlijk beter was dan het andere team, werden er dus goede zangers en zangeressen naar huis gestuurd terwijl in andere teams veel zwakkere kandidaten mochten blijven. Het zou eerlijker zijn geweest als iedereen op één hoop was gegooid en uit die grote groep elke week één of meerdere kandidaten afscheid hadden moeten nemen.

2) Natuurlijk moet er ook aan The Voice grof geld verdiend worden, dus telt de mening van het publiek zwaar. Het wordt volledig uitgebuit met diverse stemrondes per sms. Maar, hoe verrassend, de doelgroep van het programma kiest niet per se voor ‘de beste stem’. Wel voor degene die ze het leukst vinden, iemand met een hoge gunfactor, iemand die hen het meest aanspreekt. En ja, dan moeten er soms mensen uit die veel beter kunnen zingen dan degenen die zijn overgebleven.

Johannes
Neem het fenomeen Johannes Rypma. Een oer-Hollandse blonde kerel uit Friesland, die de harten van zijn hele provincie en ik vermoed nog veel meer Nederlanders heeft veroverd. Zijn zangkunsten zijn matig, maar de twinkeling in zijn ogen en zijn guitige kop maken een hoop goed. Zo veel zelfs, dat er wekelijks massaal op hem gestemd wordt. Ondanks zijn slechte juryscores bleef hij lachen. En zijn fans sms’en, dus is hij één van de vier finalisten.

Gimmick
Dat schiet veel muziekliefhebbers in het verkeerde keelgat, ook de deelnemers zelf. “Dat Sandra en ik eruit liggen en Johannes door is naar de finale, geeft natuurlijk wel te denken. Stemmen op Johannes is een soort gimmick geworden”, zegt Barbara in De Telegraaf. “Maar eerlijk is het natuurlijk niet.”

De makers hebben een poging gedaan om de uitslag enigszins te sturen, door de juryleden meer invloed te geven en hun beoordelingen dubbel te laten tellen. De kijker had daar echter maling aan: hoe lager de cijfers, hoe meer stemmen Johannes kreeg. Het publiek gaat zich tijdens zo’n programma nou eenmaal hechten aan een deelnemer, met alles erop en eraan. Een artiest is meer dan alleen een stem, het is een persoonlijkheid. Komen we toch weer uit bij dat ‘totaalplaatje’…

Extra spannend
Het maakt de finale van aanstaande vrijdag wel extra spannend. Als Floortje of Leona er met de overwinning vandoor gaat, blijft de formule van het programma zoals die oorspronkelijk bedoeld is toch in stand. Mocht het zo zijn dat Johannes wordt gekroond als de derde Voice of Holland, dan is het een talentenjacht als alle andere en mogen ze die Televizier-Ring wat mij betreft direct weer inleveren.

Beeld: ANP

Marieke Brouwer door Marieke Brouwer

32 reacties op “ Het fenomeen Johannes ”

 1. Johannes kan best leuk zingen, maar THE VOICE is hij natuurlijk niet.

  Althans, dat vind ik.

 2. Barbara en Leone zijn hartstikke goede zangeressen maar ook Johannes mag ik graag horen , en niet omdat hij zo’n guitige kop heeft maar ik vind zijn stem prettig om naar te luisteren.

 3. Kan het zijn dat er niet alleen voor het beeld, maar ook voor de tekst het ANP is gebruikt? Het is bijna dezelfde inhoud als diverse artikelen in kranten, inclusief de conclusie waarin bijvoorbeeld de vierde finalist Ivar niet eens genoemd wordt. Ik dacht dat een blog wat anders was dan een artikel.

 4. Tja die Barbara, ziet groen van jaloezie. De dames hebben te hoge dunk, denken dat ze zo goed zijn. Dat is hun valkuil. Mensen hebben daar niets mee. Mensen gunnen het Johannes omdat hij puur is. Niets geen arrogantie…..Nooit te hoog van de toren blazen, dat kan je kop kosten. Dag Barbara, dag dames…..Welkom Johannes

 5. Ik zou het ook een geweldige stunt vinden als Johannes wint, ik gun het hem van harte! Een artiest is meer dan alleen een stem, dat is wel duidelijk! En dat hij ondanks de onvoldoendes blijft lachen, dat siert hem. Moet je kijken hoe sommige anderen het podium aflopen als ze slecht commentaar hebben gekregen…

 6. De producenten van The Voice zullen hun format grondig onder de loep moeten nemen als Johannes wint. Leuke, nuchtere blonde knul, daar niet van, maar De Stem… nee, verre van zelfs.

 7. Peece, Barbara een hoge dunk van zichzelf? Die indruk heb ik helemaal niet. Sympathieke vrouw, prachtige stem.

 8. Van mij mag iedereen winnen behalve die Floortje.
  Mooie stem ,maar een over het paard getild persoon.
  B keus artieste die het niet druk heeft en het probeert op deze manier nieuw leven in te blazen.Eigenlijk wat Raffaella ook al probeerde in een vorig seizoen.

 9. Johannes moet lekker op tentfeesten blijven zingen. Daar is hij geknipt voor. Barbara was het ook niet, dat was net de zangeres zonder naam met haar boerentiming (Let the sky FAL
  When it crumbEEELS
  We will stand TOL)
  Sandra had dat nummer moeten zingen. En Sandra IS de Voice of Holland.
  Leona en Floortje zijn ok maar zo 13 in een dozijn.
  Johannes een totaalplaatje?? Vanwegen zijn guitige boerenkoppie? Een heel ander soort totaalplaatje geeft dat. Een kwaliteitstotaalplaatje is Sandra.

 10. Die Sandra.. is een over het paard getilde truttebol.. Voor mij is dat genoeg om te hopen dat ze er zo snel mogelijk uitgemikt wordt. Want er is niks mis met een artiest die ook symphatiek overkomt.. Genoeg wereldberoemde zangers, neem bv Robbie Williams, die dan misschien niet de beste zangers ter wereld zijn, maar wel geweldige entertainers.. We want it all ;-)

 11. Het viel mij ook op dat zowel in deze blog als elders er steeds niet over die vierde kandidaat gesproken wordt. En iedere keer moet ik hard nadenken wie dat ook alweer was. En als ik dan hier bij Lazuriet lees dat het Ivar is, denk ik: ‘Oh ja, hij!’ En hij mag van mij winnen, want vind hem sympathiek én hij heeft een bijzondere stem. Vooral als hij enkel met zijn gitaar zingt. :-)

  Blog betreffende: al is het zelf geschreven, het komt op mij ook over als een standaard stukje. Misschien is er ook wel niets ánders over te schrijven dan dit. Leuker kunnen we het niet maken… ;-)

 12. Ik vind die Johannes niks. Hij zingt matig en vind hem ook niet bijzonder sympathiek of knap (integendeel). Snap daarom niet dat hij zo veel stemmen krijgt. Floortje heeft haar kans al gehad bij Idols, dus Leona of Ivar mag van mij winnen. Niet dat het echt veel uitmaakt volgens mij, want van dat harpmeisje horen we ook niks meer.

 13. Die hele TVOH is een aanfluiting!
  Die Johannes leuke spontane gozer en is echt een entertainer maar laten we eerlijk zijn hij heeft niet de voice ,Floortje,Leona allemaal 13 in een dozijn……
  Er was maar 1 voice of Holland en dat was Sandra meteen al vanaf aflevering 1 en dat heeft ze dubbel en dwars bewezen,zodra ik m,n auto in stap en de radio staat aan dan hoor ik Sandra en zo dat eigen prachtige geluid,en wat is het met Hollanders als je niet spontaan overkomt of niet veel lacht oid dan be je meteen arrogant en heb je ook meteen de voice niet meer.
  Nee voor was de voice vorige week afgelopen!

 14. Sandra is geweldig, met een heel eigen geluid en songinterpretatie.! De rest is vrij inwisselbaar, zonder unieke act of stem, ook degenen die goed zijn. Van Sandra luister ik de nummers terug, de rest verwordt tot een soort ‘zangbrij’. Ik kijk al een tijdje niet meer naar The Voice, kijk nog wel eens naar de liedjes. Het is een programma als alle anderen (geworden): de sms bepaalt wie er wint. En dus de commercie.
  Een vriendin van me een tijdje geleden: “Stem niet voor Charlie Luske! Die andere moet winnen!” Waarom dan? Argumenten had ze feitelijk niet, maar ze vond dat het Charlie Luske ‘te gemakkelijk afging’. Niets te maken met kwaliteit. Het interesseert me niet hoe iemand is en dat kun je ook helemaal niet beoordelen in zo’n programma. Ik luister naar de muziek. Sms’jes stuur ik ook niet.

 15. Als Johannes wint stop ik ook met de voice kijken. Het is een sypathieke kerel, maar hij is gewoon niet de voice. Ik vind dat de jury een grotere invloed moet krijgen hierin. Dat hun punten verdubbled worden maakt ook helemaal niets uit, want het gaat erom hoeveel mensen bellen/smsen. Ze kunnen nu net zo goed helemaal geen punten geven, want het maakt toch niets uit

 16. Ik vraag me bij dit soort programma´s altijd af of het niet een doorgestoken kaart is en de uitslag gemanipuleerd wordt. Die Johannes zorgt voor sensatie. Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat hij echt die 80-90% van de stemmen heeft gekregen. Daar gaat men enorm tegenin toch? Het is aan de ene kant de hype van: oh kijk die Johannes toch eens. Het ´fenomeen´ Johannes (please…). Kijkcijfers! En aan de andere kant: dit kán toch niet gebeuren… en er wordt massaal gesmst: aan de ene kant om mee te gaan met de hype en aan de andere kant om te voorkomen dat die boerenknul de voice wordt terwijl hij het overduidelijk niet is.

  Kassa!

  En die Sandra? Die komt er toch wel.

 17. Beter is om de punten van de jury pas te laten zien als die van het publiek bekend zijn.

 18. In de eerste show vond ik Sandra geweldig, maar nu krijg ik jeuk van haar zangstijl. Ik moet er niet aan denken om een hele cd vol te hebben met `I ain´t your Veehehee-nus´ of `Behehhe-gin you´ . De manier waarop ze die teksten uitrekt gaat mij enorm vervelen.

  Van Barbara dacht ik dat ze sympathiek was, tot ze af begon te geven op Johannes. Dat is toch helemaal niet nodig?

 19. Hahaha Fitch, ik ook! :-P

  Ik vind Sandra helemaal niks, haar manier van zingen irriteert me en ik vind het erg saai worden. Alle nummer zijn hetzelfde. Ze kan best goed zingen hoor, maar het is niet aan mij besteed. Ik vind het dan ook niet erg dat ze eruit is.

 20. Afschuwelijk Sandra, brrr, vind haar ook eng en dat gejammer was ik meer dan zat. Hoor haar nu ook in winkelcenta en krijg er mepneigingen van.
  Ivar of Leona it is

 21. Sandra heef een heel kenmerkende stem en manier van doen. Nadeel is dat ze een tijdje verveeld. Ivar en Leona vind ik allebei goed en leuke personen, dus één van hen mag van mij winnen. Als Johannes wint, baal ik want dan is het over met dit soort shows. Dan heeft het niets meer met talent te maken maar met populariteit. Hoop het toch niet.

 22. Ze kunnen er beter een radioprogramma van maken dan. En na de finale de winnaar tonen.

 23. Ik had het stukje van Piratoart geschreven kunnen hebben. Helemaal mee eens. Zowel over Sandra als Barbara. Met de toevoeging dat ik Johannes leuk vind. Misschien niet de beste stem maar zijn persoonlijkheid maakt dat ruimschoots goed

 24. Ik vind de reacties zo flauw over het feit dat Johannes zo populair is.
  ” Heel Friesland stemt op Johannes,blablabla,daarom gaat ie elke keer door,blablabla”.
  Alsof de Friese stemmen genoeg zouden zijn om hem in de finale te krijgen.
  En je merkt aan John de Mol dat ie eigenlijk van Johannes af wil,door andere stemmethodes te gaan gebruiken.
  Sandra mag blij zijn dat ze eruit is,die kan in alle vrijheid,zonder wurgcontract een leuke carriere opbouwen.
  Johannes gaat niet winnen,daar word wel voor gezorgd.
  Trijntje’s grote vriendin gaat winnen,zodat ze direkt bij broer Tjeerd een cd kan opnemen.

 25. Hoop dat “babyface” Johannes niet gaat winnen, want hij is duidelijk NIET de Voice… Leona en Floortje zijn zeer goede zangeressen, maar te “standaard”. Geef Ivar een kans, leuke vent zonder kapsones met een toch aparte, geen 13 in een dozijn, stem. Hij heeft nét dat eentje duwtje in de rug nog nodig…het winnen van TVOH seizoen 3!

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>