Meeleven met Johan Friso

Bij het opstaan grijp ik meteen de iPhone op het nachtkastje. Om op Nu.nl te checken hoe het met prins Johan Friso is. Hij heeft de nacht ‘rustig en stabiel’ doorgebracht, lees ik.

Je kunt zelfs het regeringsvliegtuig live volgen
Het is raar dat ik me zo betrokken kan voelen bij iemand die ik helemaal niet ken. Maar ik ben niet de enige. Heel Nederland heeft gisteren massaal gekeken naar de live-uitzending van de NOS, de extra journaals en de aflevering van Pauw & Witteman die geheel gewijd was aan het ongeluk. Naast me op de bank checkt mijn vriend zelfs op de app Flightradar24 de route van het regeringsvliegtuig.

De grapjassen op twitter, zucht
Ik stoor me ondertussen aan grapjes op twitter, er is iemand die al quasi-lollig ‘nu heet hij diepfriso’ de wereld in slingert. En mensen die zich openlijk ergeren aan de overdreven aandacht voor het ongeval. “Als het mijn buurman was geweest, had niemand zich er druk om gemaakt.” Hoe waar ook, als zoon van de koningin leef je altijd onder een vergrootglas. Met mensen die je kent – ook al is het omdat ze bekend zijn – leef je mee. Iedereen kan zich voorstellen wat voor impact dit op een gezin moet hebben.

Iedereen vindt en weet iets van niks
Het voelt ook dubbel. Ik gun het gezin op dit moment rust, heb het idee dat ik een voyeur van intens verdriet ben als ik Willem-Alexander en Maxima in een onduidelijk filmpje zie arriveren, maar ondertussen wil ik alles weten. Reanimatiedeskundigen, wintersportweermannen, avonturiers, skigidsen en gisteravond schoof bij Pauw en Witteman zelfs een Gooische vrouw aan die al 40 jaar skiet in Lech. Het wemelt van de deskundo’s die een slag in de rondte speculeren en een mening hebben.

Laten we het er maar op houden dat we allemaal meeleven.

CC foto: still uit portret Friso van de NOS

door FemkeNls

33 reacties op “ Meeleven met Johan Friso ”

 1. Ja, werd vannacht wakker en even snel op internet de laatste berichten gekeken.

  Zoals iemand zei in een topic: je bent met deze familie opgegroeid en daarom leef je toch mee, ondanks dat ik geen fan van Koningshuis ben.

 2. Het is echt verschrikkelijk. Mijn vader heeft ook zuurstofgebrek gehad (na hartstilstand) en lag er ook zo bij als Friso nu als ik de artsen zo hoor. Verschrikkelijk! Het is nu gewoon afwachten als hij straks weer wakker gemaakt word of zijn hersenen nog werken. Bij mijn vader was dat helaas niet het geval en hij is overleden 6 jaar geleden. Ik leef zo mee. Ik weet hoe het is om aan zo’n bed te zitten. Ook ik kan me flink ergeren aan die zogenaamde grapjes. Je weet pas hoe het is als je zoiets meemaakt. Het is verschrikkelijk! Ik ben geen fan van Mabel, maar dit gun je niemand.

  Ik hoop dat het goed komt… maar ik ben er bang voor. Arme vrouw, arme kindertjes….

 3. ik vind het gewoon ontzettend verdrietig, dit is een zoon, een vader, een broer, een man…
  laten we het beste er van hopen.

 4. en ja, ik voel me ook een beetje een voyeur, aan de andere kant het is wel onze koninklijke familie.

 5. Fijn dat medeleven, maar ik vind het niet helemaal terecht. Hoe je het ook wendt of keert, Friso heeft zeer onverantwoordelijk gehandeld. Hij is willens en wetens buiten de piste gaan skieen met lawinewaarschuwing 4. Ik heb geen medelijden met hem.

 6. @wereldmeid: heb jij nog nooit in je leven iets gedaan wat niet zo verstandig was?
  Hij heeft risico genomen, maar dan verdient hij dit nog niet!

 7. De man was een ervaren skiër en heeft een inschattingsfout gemaakt. Inschattingsfouten maken we allemaal, of fiets jij nooit door rood wereldmeid?

 8. wereldmeid, hij kende de bergen daar, het is niet ongebruikelijk heb ik begrepen dat er offpiste wordt geskied, ook niet met lawinegevaarwaarschuwing, hij had een lawinepieper bij zich.. je kunt niet alles in het leven voor zijn en soms neem je risico’s.
  verdient zo’n tragisch ongeluk geen medeleven?
  mag je alleen maar medeleven betonen als je je aan de regeltjes gehouden hebt?

 9. @wereldmeid: Wat een stomme reactie. Zeg jij ook tegen mensen die een auto-ongeluk krijgen, had je maar niet in de auto moeten stappen? Dan neem je toch ook bewust een risico? Natuurlijk zijn sommige activiteiten risicovoller dan andere, en ja, dan kun je bewust zo’n risico nemen. Betekent niet dat als dat risico dan ook daadwerkelijk gebeurt, dat het niet alsnog verschrikkelijk is.

  Verder vind ik het ook heel erg voor de familie, kan me ook goed voorstellen hoe ze daar rondom dat bed zitten. De kans is natuurlijk groot dat dit niet goed afloopt, maar ik hoop op het tegenovergestelde.

  En ja, ik voel me ook een voyeur, juist die Friso wilde nooit te veel media aandacht. Maar ik wil ook graag weten hoe het gaat, dus dat is tegenstrijdig.

  Ik hoop gewoon dat het goed komt, maar vrees het ergste…

 10. Ik vind het zelf not done, met je neus bovenop andersmans verdriet zitten en alle details willen zien en bespreken.

  Arme mensen, het is al erg genoeg voor ze :-( .

 11. eens met iris. Als je een beetje meeleeft met de familie kijk je als die onzin juist niet. Filmpjes van maxima en willem, serieus?? Wie hier op het forum zou het fijn vinden als je je doodzieke broer gaat bezoeken en er wordt een camera in je smoel geduwd??

 12. er zullen altijd mensen blijven die het leed van een ander verheffen tot leedvermaak..ik zelf vind ook dat,ongeacht hoe het gebeurd is, hij dit niet verdient…alles is achteraf gepraat..het is nu wat het is en we kunnen inderdaad alleen maar hopen dat hij er zonder blijvende schade uitkomt.trouwens, als mijn buurman bedolven wordt in het buitenland,komt het ook gewoon in het nieuws..( misschien kent niet half de wereld mijn buurman,dus zal het niet wereldniews zijn en elke dag doorgegeven worden hoe het met hem gaat…).en ja die gaan ze écht ook met man en macht proberen te redden…kortzichtige reacties die mensen toch kunnen geven..bah!

 13. Clint Eastwood zei het ooit al zo mooi: Opinions are like ass holes, everybody has one.

 14. Even voorop gesteld: ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is en gun het niemand.

  Maar wat erger ik me kapot aan dat mediacircus elke keer!! Elke minuut een ‘update’. Al het nieuws wordt binnen dezelfde uitzending 5 x herhaald, maar dan steeds door een ander poppetje. Ik zou zeggen: meldt alleen echt nieuws wanneer dat er is!! Maar het gaat de media natuurlijk niet alleen om de gezondheid van Friso, ze willen ook aan alle kanten scoren zodat er vooral veel geld omgezet kan worden. Blegh!!!!!

 15. Yep Lovebird, maar er is een markt voor. Sensatiezucht zit nu eenmaal diep in de menselijke natuur.

 16. @ Tickel, zo mochten inderdaad daar skieën maar er was ook een waarschuwing het (beter) niet te doen.

  Helaas heeft Friso de verkeerde keuze gemaakt(toch gaan skieën ondanks waarschuwingen, geen goed veiligheidssysteem, geen gids mee) en dan nog vind ik “eigen schuld, dikke bult” veel te ver gaan. Het gaat wel om een mens met gezin, familie en vrienden. Dit is gewoon vreselijk als het jou of je naasten overkomt.

  Waar ik me wel een beetje aan erger is de verslaggeving van Sandra Schuurhof. Zij lijkt alles goed te praten door te zeggen dat hij wel buiten de piste was maar hij kan net zo goed skieën als wij kunnen lopen dus dan zou het minder gevaarlijk zijn, etc.. Duidelijk een verslaggeester van het Koninklijk Huis die haar positie lijkt te willen beschermen. Een kwaad woord en je bent je plekje bij de mediamomenten kwijt.

 17. @ mjdh: Ik klik hier omdat ik er mijn mening over wil geven. In het Friso-topic zelf wordt een afwijkende mening toch alleen maar afgebrand, maar ik vind het dus geen meeleven met deze mensen maar ziekelijke sensatiezucht.

  Ik hoop het beste voor hem en zijn familie, maar de details hoef ik niet te weten.

 18. Ik hoop dat hij er goed uitkomt. Opmerkingen als ‘het is zijn eigen schuld’, daar kan ik niks mee. Het is gebeurd en voor de betrokkenen in kwestie is het een drama. Verder eens met Iris. Ik hoef het ‘wie wat waar wanneer en waarom’ ook niet te weten.

 19. Iris, dus jij beticht mij van sensatiezucht omdat ik medeleven toon. Spreek jij voor jezelf en laat een ander erbuiten.

 20. Ik spreek voor mezelf mjdh, want dit is mijn mening en die is niets minder waard dan die van jou.

  En ach altijd maar weer dat sneren hè. Zo’n zwaktebod ;-)

 21. Ik vind dat sneren en het op de vrouw spelen van jou zo smakeloos Iris. Als je weer in staat bent op een normale manier mee te praten dan vind ik het wel de moeite waard om er op in te gaan. Tot die tijd trek ik me terug uit deze blog want het heeft geen enkele zin tegen iemand die niet in staat is om enige empathie voor een ander op te brengen te praten. Jammer hoor.

 22. Ajuparaplu: die reactie van jou raakt kant noch wal. Als ik in een auto stap doe ik geen dingen die onverantwoordelijk zijn, in een modderig weiland rijden bijvoorbeeld. Ben het helemaal met Wereldmeid eens.
  MJDH: trek je maar terug van dit blog, ik zal je niet missen.

 23. het mag allemaal erg zijn ,maar de ministers blazen het carnaval af die zijn niet aanwezig dit jaar, heel nl en duitsland is in rep en roer en de familie stond gister alweer op de ski’s het zal allemaal wel,er is, en als ik al die reacties lees dan valt het meelij van de nederlanders ontzettend mee, jongetje 10 jaar verdronken onder het ijs vind ik veel erger ,want die heeft nog niet zoveel begrip als iemand van 43, als vader van 2 kinderen ben je toch wel een beetje uitgestund dacht ik zo

 24. Tja, ik volg het nieuws van friso ook. maar waarschijnlijk zou ik net zo betrokken zijn als het om een ombekende gaat, ( zoals met die vrouw die verdwenen was in spanje, of die 2 jonge meisjes van van de week). als daar elk uur overgeschreven zou worden zou ik ook meeleven. heeft naar mijn idee niet echt met sensatielust te maken, maar meer iets van, tjee het zou je maar overkomen. en : hopelijk komt het allemaal weer goed met ze, of zelfs: wat kan ik doen om niet in zo’n situatie te komen ( dus ik ga maar niet off piste gaan skieen..)

 25. Ben het totaal eens met Iris. Die familie heeft een drama te verwerken. Laat ze toch met rust.

  Al die verslaggevers, al die cameraploegen, kan het niet gewoon van een afstandje gevolgd worden? En dan ook nog die journalist met die neuroloog, terecht dat dat nu wordt onderzocht. Ik erger me er mateloos aan, al die sensatiezucht. Dat je wilt weten hoe het met hem gaat, dat kan ik me wel voorstellen, maar wacht dan gewoon op berichtgeving van de RVD. We horen het snel genoeg hoor, als er echt nieuws is.

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>