Moeten we onze wereldreis uitstellen voor oma?

Renske (30): “Ik ben al zeven jaar samen met mijn vriend en we zijn al jaren bezig met het plannen van onze wereldreis. En eindelijk gaat het ervan komen: ons vliegtuig vertrekt eind maart richting Nepal. Van daaruit trekken we via Azië door naar Australië, Afrika en onze eindbestemming Amerika. We hebben allebei onbetaald verlof kunnen regelen met onze bazen, de route uitgestippeld, alle inentingen gehaald, visums geregeld, genoeg geld gespaard en oppas gevonden voor ons huis en twee katten. Kortom, we zijn er helemaal klaar voor.

Hersenbloeding
Alleen hebben we, nu een paar weken voor vertrek, te horen gekregen dat het niet goed gaat met de oma van mijn vriend. Ze is een verbitterde vrouw van in de negentig en heeft onlangs een hersenbloeding gehad. De artsen mogen niets zeggen over hoe lang ze nog heeft, maar ze gaat langzaam achteruit. Zoals het er nu uitziet, zal ze overlijden als we op wereldreis zijn. En, hoe lullig ook, het is voor ons geen optie om daarvoor terug te komen. Nou proberen mijn schoonouders erdoor te drukken dat we onze reis ‘gewoon’ een paar weken of maanden uitstellen, totdat oma doodgaat. Dan kan mijn vriend zijn moeder – om wier moeder het gaat – steunen en helpen met het regelen van de uitvaart.

Uitstellen
Mijn vriend twijfelt: eigenlijk heeft hij vrij weinig met zijn oma, maar hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om weg te gaan als z’n moeder op zijn steun rekent. Dat begrijp ik wel, maar ik denk ook aan het geld: dan moeten we nieuwe vliegtickets boeken van een paar duizend euro, terwijl we maar een deel van het bedrag terugkrijgen van de oude tickets. En trouwens, zijn moeder heeft toch een man die haar kan troosten? Daarom: moeten we onze wereldreis uitstellen totdat de oma van mijn vriend overlijdt?”

Foto: Gettyimages.nl

door Redactie

31 reacties op “ Moeten we onze wereldreis uitstellen voor oma? ”

 1. Wat is die moeder je vriend aan het claimen zeg! Zoals je al aangeeft: ze heeft een man die haar kan steunen. Die verantwoordelijkheid mag je niet bij je kind leggen, zeker als het ook nog eens een paar duizend euro gaat kosten. Misschien duurt het wel langer dan gepland. Alles is ook al geregeld met jullie werk. Ik vind het absurd om het uit te stellen om die reden.

 2. als je al 8 jaar een relatie hebt, dan mag je toch uiteindelijk wel wat afstandelijker met de familie omgaan, en een eigen leven leiden, ik denk dat het verstandig is als je gewoon je zin doordrijft, en met je vriend weggaat voor de vakantie die je anders misschien wel nooit meer kunt meemaken, van uitstel komt afstel

 3. bovendien, die oma kan ook zomaar nog meer dan een jaar door leven, want dat was onze situatie

 4. Lastig, maar als hij verder vrij weinig met zijn oma heeft en er zelf niet mee zit om de laatste weken / maanden met haar door te brengen en ook afwezig te zijn op haar begrafenis, dan moet hij lekker gaan. Daar heeft moeders dan niets over te zeggen. Er zullen wel meer mensen om haar rouwen bij wie ze steun kan zoeken, en daarbij haar man. Kinderen zijn daar niet voor. Dus het gaat er gewoon om wat hij zelf wil.

 5. gewoon gaan. goeie les voor hem en zijn moeder om dat idiote claimgedrag af te leren. als ze steun nodig heeft, gaat ze maar naar haar man? andere kinderen? broers en / of zussen? overige vrienden en familie… keus zat, lijkt me

 6. Nou wat een vreemde reactie van zijn moeder, ik neem aan dat haar man haar ook kan helpen met de uitvaart. Ik ben inmiddels opa en oma loos, en heb bij geen van allen een concrete rol gespeeld in de uitvaart. Tuurlijk vond ik het prettig om er te zijn voor mijn ouders, maar ik geloof niet dat zij zo een druk op me hadden gelegd om dat soort plannen om te gooien.
  Ik zou als ik jouw vriend was nogmaals met zijn moeder in gesprek gaan en kijken hoe ze deze situatie kunnen oplossen. Je wilt natuurlijk ook niet met een naar gevoel weggaan, maar moeder moet wel begrijpen dat dit iets is, wat je niet zomaar even omgooit.

 7. Zeven jaar bezig met het plannen van een wereldreis?? Nou nou, jullie zijn wel echte avonturiers, hè. :-/

  Hoe lang gaan jullie? Een aantal maanden, mag ik aannemen? Dan komen jullie toch gewoon tussendoor 1 of 2 weekjes terug naar Nederland in het geval dat oma daadwerkelijk overlijdt.
  ‘k Snap niet dat je daar zo ingewikkeld over kan doen, eerlijk gezegd.

 8. @ Dana, er staat ‘Ik ben al zeven jaar samen met mijn vriend en we zijn al jaren bezig met het plannen van onze wereldreis.’

  Ik vind de reactie ‘Idiote claimgedrag’ nogal radicaal. Ik kan begrijpen dat je schoonmoeder op steun wil kunnen rekenen tegen de tijd dat haar moeder daadwerkelijk overlijd. Maar . Het duurt nog even voor jullie gaan, probeer wat al geregeld zou kunnen worden zoveel mogelijk nu te helpen, al is dat extra veel kopjes koffie drinken met je schoonouders. Ik sluit mij bij Phlee87 aan; gewoon gaan. Doe wat je nog kan doen voor jullie vertrekken. En neem afscheid van je schoonoma natuurlijk.
  Een hele fijne reis gewenst!

 9. Het kan inderdaad nog heel lang duren. Met mijn oma ging het ook al heel slecht toen ze een beroerte kreeg, maar zij heeft daarna nog ruim drie jaar geleefd.

 10. Waarmee ik dus wil zeggen dat je niet echt om zulke dingen heen kan plannen, omdat je het simpelweg niet weet.

 11. Je kan in dit soort gevallen bijna nooit voorspellen wanneer iemand overlijdt. En wat wilde je dan in de praktijk doen? Wachten tot ze sterft? Lijkt me ook niet bepaald een fijne situatie.

  Ik zou vertrekken, en de optie open laten om eventueel terug te komen. Mocht ze inderdaad komen te overlijden, kan je altijd nog bekijken of je vanuit de plek waar je dan bent terug kan vliegen. Je zou dus kunnen aangeven dat je de intentie hebt terug te komen, maar dan terplekke pas kan bekijken of het ook lukt.

 12. Voor ‘n familielid waar ik niet veel mee heb zou ik niet thuisblijven of terugkeren van ‘n reis. Ik zou wél terugkeren voor mijn beste vriendin ook al wordt dat niet gedekt door de annuleringsverzekering.
  In jullie geval zou ik gewoon op reis gaan. Oma is enorm oud, dus ze heeft ‘n prima leeftijd bereikt en nu is het einde in zicht. Geen enorme schok dus en geen reden om er voor thuis te blijven.

 13. Ga gewoon ‘n keer afscheid van oma nemen voor je vertrekt. Als ze er uberhaupt wat van meekrijgt met d’r hersenbloeding.

 14. je kunt nu oma’s begravenis al regelen.. hoeft je schoonmoeder alleen npg maar de datum aan te gevan als oma overlijd. en als zij het zo belangrijk vind dat je vriend erbij is dan betaald zij toch de retourtickets?

 15. Ik zou gaan, zonder twijfel. Ik zou er ook niet voor terug naar Nederland komen tussendoor. Als oma overlijdt een mooie bos/krans bloemen versturen naar je schoonmoeder via de internetsite van een Nederlands bedrijf. Die kan kan op het graf worden gelegd en zo zijn jullie er misschien voor het gevoel van je schoonmoeder toch nog een beetje bij. En bel een paar keer extra naar haar vanuit jullie vakantieplek, dan voelt ze zich echt wel gesteund.

 16. Als deze oma net zo eigenwijs is als mijn schoonvader, dan kun je meer dan 10 jaar niet op vakantie gaan….

  Op het moment dat het zover is kun je altijd nog kijken of terugreizen (al dan niet samen) een optie is. Met die belofte kun je rustig weggaan, en als het zover is, dan bekijk je op dat moment wat de mogelijkheden zijn. Zit je in de rimboe, dan houdt het gewoon op.

 17. En wat als het jouw oma en moeder zou betreffen?? Zou je het dan ook normaal vinden als je vriend zegt dat je er niet hoeft te zijn om je moeder te steunen als haar moeder en jouw oma zal overlijden, je moeder heeft toch immers haar man om haar te steunen?

 18. Mijn moeder (op wie ik overigens wel erg gesteld ben ;-) ) kreeg een beroerte kort voor we op reis gingen. Toch gegaan, ze stond er overigens ook niet zo slecht voor. Maar onze voornaamste overweging was toch dat ze ook nog 10 jaar kan leven, en we kunnen niet al die tijd onze plannen on hold zetten. Daar was ze het overigens zelf ook van harte mee eens. En het is allemaal goed gegaan :-)

 19. Ik zou de mening van je vriend hierin leidend laten zijn. Wil hij graag de reis uitstellen? Wil hij terugvliegen voor de begrafenis? Wil hij gewoon gaan? Daar kun je jouw plannen op aanpassen. En je vriend steunen in zijn beslissing. Het is tenslotte ZIJN oma en ZIJN moeder.

 20. Om eerlijk te zijn begrijp ik je dilemma niet zo goed. De meeste reisverzekeringen dekken de repatriëringskosten van zowel heen als terugreis bij overlijden van familieleden in 1e en 2e graad. Voor dit soort zaken heb je nu juist een reisverzekering.

  Een kwestie van vooraf goed informeren bij verschillende reisverzekeringen, met een vergrootglas de kleine lettertjes lezen en nog even nabellen met de verzekeringsmij om dit te verifiëren.

 21. Wachten tot ze sterft lijkt mij geen optie, dit kan nog een hele tijd duren.
  Ook de reacties ‘dan kom je toch gewoon terug naar NL als ze overlijd’ lijkt me ver gezocht. Als jou vriend niets met deze oma heeft en hij er geen spijt van krijgt niet naar de uitvaart te zijn gegaan, dan zou ik gewoon weg gaan en julliie reis maken.
  Wat betreft je schoonmoeder, vind ik dat zij jou vriend een schuldgevoel toeschuift. Ze heeft een man en wellicht nog andere familie?

 22. @boogschutter ze vergoeden inderdaad bij overlijden, niet bij misschien overlijdt ze wel binnen nu en een jaar! Alleen het terugkomen naar NL zou dan kunnen worden vergoed, niet het omboeken van de reis.

 23. “Dan kom je toch gewoon terug als ze overlijdt” is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je ergens in de jungle zwerft bereikt het bericht van overlijden je waarschijnlijk niet meteen én je bent dan ook niet onmiddellijk op een directe vlucht naar Nederland. Kan wel een paar dagen duren en dan is de begrafenis al achter de rug.

 24. “Zeven jaar bezig met het plannen van een wereldreis?? Nou nou, jullie zijn wel echte avonturiers, hè. :-/”

  Ja en? Voor langere tijd op reis gaan kost nou eenmaal wat voorbereiding. Je moet het met je werk regelen, misschien je huis onderverhuren, sparen. Dat is meestal niet met 2 maanden geregeld…ja als je nog heel avontuurlijk bij papa en mama woont, niet als je een huis en baan hebt.

 25. Zelfs al werd het 100% vergoed zou ik voor zo’n geval niet terugkeren van ‘n reis. Hij heeft een slechte band met oma, dus als je er bij leven al niet/nauwelijks mee omgaat, dan heeft ‘t al helemaal geen zin om op ‘n begrafenis te gaan zitten.
  En het regelen van de begrafenis kunnen de kinderen uitbesteden aan ‘n begrafenisondernemer. Zo schokkend is het nu ook weer niet als iemand van 90 overlijdt da’s toch ‘n respectabele leeftijd. Zou anders zijn als iemand van 30-50 uit het leven wordt gerukt, dan is ‘n begrafenis toch veel grootser dan van iemand wiens tijd het gewoon is geweest.

 26. Als ik ‘n goeie band met het oude omaatje had overigens ook niet. Zij heeft er toch niks meer aan als ze dood is. Misschien nu zelfs al niet meer als ze niet meer helder is door de hersenbloeding. Maar om het voor jezelf af te sluiten kun je nu, voor je vertrek, nog een keer afscheid van het mensje gaan nemen.

 27. Shit!! Wat een anticlimax!
  Ik denk dat je vriend zelf moet beslissen, zonder dat jij hem beinvloedt. Vraag je vriend wat hij echt zelf wil. Als jij hem op wereldreis meesleurt terwijl er ergens iets in hem zegt, dat hij bij zijn moeder moet bijven vanwege oma, denk ik dat dat veel problemen gaat geven in de toekomst. Als hij liever uitstelt, denk ik dat de reis, helaas, moet worden uitgesteld. Op reis zal je relatie af en toe flink onder druk komen te staan. Je wilt niet dat hij op zo’n moment dingen naar je hoofd gooit in verband met de stervende oma en de moeder die hem nodig heeft en dat hij mee is voor jouw plezier, omdat jij aandrong.
  Laat je vriend beslissen.

  Het geld is wel weer bij elkaar te sparen (misschien kan de moeder een donatie doen) en alle regeldingen zijn opnieuw te regelen. Soms gaan dingen gewoon niet zoals je ze plant. Dat zul je op je reis nog vaak genoeg merken.
  Vervelend is het in ieder geval wel, zeker omdat je er al zolang mee bezig bent.

 28. Vreemd iemand legt een dilemma voor en krijgt kritiek op de manier waarop ze haar reis plant.

 29. Dit is aan je vriend om te beslissen, en ik zou dit dan ook echt heel nadrukkelijk bij hem neerleggen. Leg zelf geen druk op hem; dat doet de familie al genoeg.
  Afscheid nemen van haar kun je op zich ook samen met je vriend doen voordat je weggaat. Leg haar dit dan uit. Dat je haar toch nog even speciaal gedag wil komen zeggen omdat het wel eens de laatste keer kan zijn.
  Mijn eigen oma is ook 90, zit al jaren in een verzorgingshuis heeft in de afgelopen jaren verschillende hersenbloedingen gehad, de hele familie is al een keer of 4 afscheid van haar gaan nemen omdat de artsen haar einde zagen naderen. Dan krabbelde ze toch weer op. Ik wil maar zeggen; we zijn nu 8 jaar verder. Hoe lang zou je dan willen wachten?

 30. Ik zou zelf gewoon gaan en niet om een oma met wie je nauwelijks een band hebt thuisblijven, van wie onduidelijk is wanneer ze sterft (en ook al weet je het wel, wou je al die weken thuisblijven? Je hebt dan niet eens werk!). Je gaat er echt spijt van krijgen om thuis te blijven, wachten tot iemand dood gaat.
  Ik denk dat zijn moeder vooral het probleem is. Wat een claimend type zeg. Hopelijk kan je moeder ‘nee’ tegen haar zeggen anders heb je een probleem. Laat hem zelf de voor- en nadelen van gaan en van blijven op een rij zetten en hopelijk komt je vriend zelf tot het besef dat gaan de beste optie is…(mij lijkt het enige nadeel van wel gaan een mogelijke rel met zijn moeder…). Het is een kwestie van prioriteiten stellen.

 31. Mijn dochter is 5 weken geleden op reis gegaan naar Australië. Wij hebben het er ook over gehad, wil je het weten als oma mocht komen te overlijden tijdens haar vertrek. Ze wil het liever niet weten en merkt het dan wel als ze terug komt. Voor mij is het zeker geen optie dat ze er voor terug komt. Oma is dan toch al dood dus voor die maakt het niet meer uit. En om zo’n reis te onder breken daarvoor vind ik echt niet nodig. Ga er maar lekker van genieten, het leven is al serieus genoeg.

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>