10 tips voor een onbezorgde zwangerschap

geroosterde venkel

Bij een speciaal opgeleide verpleegkundige kunnen vrouwen die zwanger willen worden terecht op het eerste preconceptiespreekuur in Nederland.

De zorg voor een kind begint eigenlijk al voor de zwangerschap. Door je vooraf goed te laten informeren en de nodige maatregelen te treffen kun je de slagingskans van je zwangerschap positief beïnvloeden.

De preconceptiezorg van Zorgeloos Zwanger helpt vrouwen die zwanger willen worden hierbij. Zo kun je bijvoorbeeld actief begeleid worden om te stoppen met roken en krijg je veel advies om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op een zwangerschap.

Meer over dit initiatief en over de plekken waar de preconceptiespreekuren plaatsvinden, vind je hier.

Tien tips voor een onbezorgde zwangerschap

1. Alcohol: gebruik van alcohol vergroot de kans op miskramen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Hoe meer door beide partners gedronken wordt, hoe groter het risico op miskramen en foetale sterfte.

2. Drugs: de meeste drugssoorten zijnverantwoordelijk voor afwijkingen in de spermacellen, afname van de vruchtbaarheid van de vrouw door het uitblijven van de eisprong en aangeboren afwijkingen bij het kind.

3. Eten: vermijd rauwe etenswaren zoals rauwmelkse kazen, schaal- en schelpdieren. Vermijd ook verpakte gerookte/gemarineerde vis (bijvoorbeeld gerookte zalm, paling etc.) en eet geen kliekjes die al dagen in de koelkast staan.

4. Foliumzuur: slik minstens drie maanden voorafgaand aan de zwangerschap foliumzuur of vitamine D, dit verkleint de kans met 50-70 % op een open ruggetje bij het kind.

5. Koffie:  De kans op een miskraam of een baby met een laag geboortegewicht stijgt naarmate de moeder meer cafeïne binnenkrijgt.


6. Overgewicht: hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, een grotere kans op diabetes (type 2) worden veroorzaakt door overgewicht.

7. Partner: de levensstijl van de partner is ook van invloed op de zwangerschap. Het gebruik van nicotine, drugs en alcohol door de vader heeft invloed op de kwaliteit van het sperma en kan dus resulteren in een afwijking bij de foetus.

8. Roken: roken halveert de kans op een natuurlijke zwangerschap en een succesvolle IVF. Rokende vrouwen hebben 60 procent meer kans onvruchtbaar te zijn dan niet rokende vrouwen. Roken door de vader heeft een negatieve invloed op zijn eigen DNA en daarmee op de werking van de spermacel en ook verhoogt het de kans op erectiestoornissen.

9. Vocht: veel drinken! Door meer te drinken kan het lichaam juist beter het extra vocht afdrijven.

10. Zon: vermijd de zon in je gezicht. Hierdoor kan een zwangerschapsmasker ontstaan. Dit geldt niet alleen voor natuurlijk zonlicht, maar ook voor de zonnebank.