3x: Do it yourself

do it yourself

Met deze DIY’s leuk je oude items in no time op. Maak van je saaie flipflops een kek paar, creëer een luxe oorsieraad of pimp je rieten tas. VIVA’s Lisanne laat je zien hoe het moet!

Tekst: Lisanne de Munck | Beeld: Daphne Ponsteen

Oorsieraad

Van zo’n opvallend sieraad heb je maar één exemplaar nodig.

Op je lijstjeoorsieraad2
– grote zilveren oorbel
– kraaltjes/steentjes
– sterke lijm voor accessoires (te koop bij een kralenwinkel)
– satéstokje
– oorbelstekertje en achterkantje waarmee je hem vastklemt (kralenwinkel)
– tang

Ga voor de spiegel staan en hou de oorbel langs je oor. Bepaal hoe groot en lang je sieraad gaat worden. Knip de oorbel met een tang op deze plek door.

Lijm de steentjes of kraaltjes op de oorbel. Door wat lijm op de punt van een satéstokje te doen kun je het preciezer aanbrengen op het kraaltje. Leg het kraaltje op het midden van de oorbel en druk even aan. Herhaal net zolang totdat je het hele oorsieraad hebt gehad. Laat de lijm minstens een paar uur drogen.

Keer het sieraad om en plak het stekertje aan de achterkant van het sieraad. Druk aan en laat weer een paar uur drogen. Nu kun je het achterkantje eraan schuiven en je oorsieraad dragen.

Tip: kies als oorbel-achterkantje een transparante ring. Die heeft meer grip op je oor en voorkomt dat het sieraad gaat ‘zakken’.

Slippers

Geen tijd voor / zin in een eindeloze shopsessie in je zoektocht naar de perfecte slippers? Is ook nergens voor nodig. Met wat lijm, naald en draad tover je je basic flipflops om tot een kek paar.

Op je lijstjeSlippersonline
– basic teenslippers/sandalen
– lint in dezelfde kleur als de slippers
– textiellijm
– kristallen, knopen en kralen
– naald en draad

Begin halverwege het linkerbandje. Bestrijk de binnen- en buitenkant van het bandje met flink wat textiellijm en wikkel het lint eromheen (gaat het makkelijkst als je het lint opgerold in je hand houdt). Druk goed aan.

Als je aan de andere kant van de slipper bent aangekomen (ook weer halverwege het bandje), breng je het lint naar de andere kant. Sla het steeds bovenlangs om het bandje en ga onderlangs naar de andere kant. Weer bovenlangs om het bandje etc. (een beetje zoals veters rijgen, maar dan zonder ze door de gaatjes te halen).

Zet het lint steeds vast met textiellijm. Bij de teen maak je een stevige knoop die je weer vastplakt met textiellijm. Laat de lijm goed drogen.

Zet met naald en draad alle kralen, knopen en kristallen vast op het lint. Begin onderaan, werk naar boven, en zorg ervoor dat alle kralen en knopen gelijk verdeeld zijn. Ga zo door totdat het hele lint bedekt is.

Tas met kwastjes

Vind je je rieten strandtas een beetje saai? Met felgekleurde kwastjes maak je er een eyecatcher van.

Op je lijstjetasonline
– rieten strandtas (we kochten deze voor een tientje op de markt)
– ca. 15 klossen borduurgaren
– schaar
– grote, dikke naald

Van elk klosje garen kun je twee kwastjes maken. Haal de papieren wikkels eraf, maar zorg ervoor dat de klosjes in vorm blijven. Rol één stuk van zo’n 40 cm af, knip het af en in 4 gelijke delen van 10 cm. Voor elk kwastje gebruik je twee van die delen.

Knip elke klos garen doormidden, zodat je twee even lange bosjes krijgt. Elk bosje wordt een kwastje. Leg steeds een draad van 10 cm over het midden van een bosje. Vouw dubbel. Het andere stuk van 10 cm bind je eromheen. Leg er een dubbele knoop in en draai de draad om het bosje. Leg weer een dubbele knoop en laat de uiteindes bungelen. Je hebt nu één kwastje gemaakt. Herhaal deze stappen met alle kleuren totdat je zo’n 40 kwastjes hebt. Knip de kwastjes iets korter om ze wat pittiger te maken.

Steek twee draadjes met de naald door het riet van de tas en knoop de uiteindes aan de binnenkant aan elkaar. Alle kwastjes gehad? Knip dan de touwtjes aan de binnenkant van de tas kort af.

Op zoek naar nog meer DIY projecten? In VIVA 10 staan DIY projecten met kledingstukken. Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.