5 tips voor de perfecte proefrit

geroosterde venkel

Tip 1: Maak de proefrit samen
Er zijn veel dingen waar je op moet letten, behalve je stuur. Twee zien meer dan één, dus neem een vriendin of je partner mee. Is het een gezinsauto? Maak de proefrit dan met het hele gezin. Iedereen moet zich thuis voelen in de nieuwe aanwinst.

Tip 2: Bereid je goed voor
Denk goed na over wat voor auto je zoekt. De verkoper zal willen weten of je auto is bedoeld voor zakelijk gebruik of ook privé, hoeveel kilometers je maakt per jaar, hoeveel je wilt uitgeven, etc.

De verkoper maakt een kopie van je rijbewijs – neem dat dus mee – en checkt de adresgegevens. Dat doet hij uit voorzorg; sommige proefauto’s zijn nooit meer teruggebracht. Het formulier dat je moet tekenen, dekt de verkoper in tegen bekeuringen. En jou tegen krassen die al op de auto zaten.

Tip 3: Eerst droog oefenen
Check als de auto nog in showroom staat, hoe hij ‘voelt’. Kun je comfortabel in- en uitstappen? Laten het stuur, de hoofdsteunen, de gordels en de stoel zich gemakkelijk verstellen? Is de hoofd- en beenruimte voldoende?

Koop je een gezinsauto, zet de kinderen dan achterin en kijk of je nog voldoende zicht hebt door de achteruitkijkspiegel. Controleer of de kinderzitjes gemakkelijk en goed zijn vast te zetten met de gordels op de achterbank. En past de wandelwagen in de kofferbak?

Tip 4: En dan… de weg op
Zoek tijdens de rit verschillende soorten wegdek uit. Dan weet je of de auto comfortabel veert en of eventuele kinderzitjes op hun plek blijven zitten. Let er bij het nemen van bochten op of je niet van de stoel afglijdt. Misschien ben je beter uit met de sportstoelen die in de aanbieding zijn? Maak extra rondjes op rotondes, tikje gas erbij, gas loslaten. Dan voel je hoe de auto zich gedraagt en of hij overhelt. Parkeer de auto in en kijk hoe dat gaat. (Achteruit) inparkeren is tenslotte een dagelijks ritueel.

Tip 5: Neem de tijd
Vertel de verkoper na de proefrit wat je goed vindt, maar ook wat is tegengevallen. Misschien dat er oplossingen zijn. Neem de tijd voor het nemen van een beslissing. Zeg dat je nog meer auto’s wilt proberen en slaap er nog een nachtje over.

Gebruikte auto?
Bij een gebruikte auto let je niet alleen op de eigenschappen maar ook op de werking van de auto. Naast bijvoorbeeld soepel optrekken en schakelen gaat het dan om (elektrische) voorzieningen zoals centrale vergrendeling, ramen, lampjes, ventilatie, verwarming en de werking van de airconditioning. En natuurlijk de staat van de carrosserie. Je wilt ten slotte geen kat in de zak kopen.

Hoe maak je een geslaagde proefrit met een gebruikte auto? Bekijk het filmpje! Ook leerzaam voor wie een nieuwe auto koopt.