Volgens Brits onderzoek zouden we slechts 8 uur per week hoeven te werken

8 uur werken

Hoeveel je minimaal per week zou moeten werken om je gelukkiger te voelen? Slechts acht uur per week.

Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Hierbij  werden wel 70.000 deelnemers onderzocht op wat nu de ‘optimale dosis werk’ zou zijn.

Werkeloos

Eerder bleek al dat werkeloos zijn schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Dit omdat we onze baan nodig hebben voor een soort sociale verbondenheid, een dagelijkse structuur én het vormen van een identiteit. Maar hoeveel uur werk per week heb je nu nodig om er gelukkig van te worden? Geen 40 uur in ieder geval.

Acht uur

Sterker nog, acht uur blijkt al voldoende om ons goed te voelen. Hiervoor onderzocht de studie van het onderzoeksteam van de universiteiten van Cambridge en Salford wel 70.000 Britten tussen de 16 en 64 jaar, met werkenden en niet-werkenden. Gekeken werd naar het aantal uren werk per week en naar zaken die een gevolg hadden op hoe ze zich voelden. Denk aan ziektes of familiebanden. Daarnaast moesten ze een score geven aan hun eigen geestelijke gezondheid én de tevredenheid over hun leven.

‘Optimale dosis werk’

De proefpersonen werden vervolgens ingedeeld van optimaal naar minst optimaal op basis van hun geestelijke gezondheid. En wat blijkt? Al bij een baan van minimaal acht uur per week, verminderde het risico om in de ‘minst optimale geestelijke gezondheid’ terecht te komen met wel 30 (!) procent. Meer uren per week werken had geen invloed op dit cijfer.

Verbetering

Toch is er wel een kleine kanttekening bij het onderzoek. Zo wijst de studie niet uit dat werk de geestelijke gezondheid ook echt kan verbeteren, alleen dát er een verband is tussen de twee. Ook is er niet gekeken naar het soort werk. Nog een hoop haken en ogen dus, maar interessant is het zeker.

banner

Bron: HLN | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!