Aha! Daarom voelt het zo goed om naar droevige muziek te luisteren

Muziek, het gros kan niet zonder! Neem VIVA’ Gina: ‘Als ik me wil afzonderen op het werk: oortjes in. Als ik in de trein zit (no worries, dit zijn de treinritjes zonder mijn peuter): oortjes in. En gek genoeg is het dan vaak een janknummer dat ik op heb staan. Op repeat. Zónder dat ik me kut voel, eerder kiplekker.’ Hoe komt het dat we zo’n goed gevoel krijgen van het luisteren naar droeve deuntjes?

By the way het gegeven beperkt zich trouwens niet alleen tot muziek; we houden immers ook massaal van trieste films en melancholische literatuur.

Het onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat mensen houden van droevige vormen van kunst om verschillende redenen. ”Een centraal mechanisme dat in meerdere recente onderzoeken is benadrukt, is het gevoel ontroerd of aangeraakt te zijn”, aldus Jonna Vuoskoski, universitair hoofddocent aan de afdeling muziekwetenschap van de universiteit van Oslo. Uit haar onderzoek blijkt dat mensen die empathisch zijn ingesteld het meest ontroerd worden door trieste muziek of films en er bijgevolg ook meer plezier uit halen. Klinkt logisch, toch?

Uit datzelfde onderzoek bleek verder ook dat sombere muziek en andere vormen van kunst emoties oproepen die veel mensen als plezierig ervaren. Denk hierbij aan gevoelens van nostalgie, rust en verwondering.

Weten is meten

Andere onderzoekers die de aantrekkingskracht van droeve muziek bestuderen, beweren dat ernaar luisteren therapeutisch kan zijn voor wie verdriet of verlies te verwerken heeft. ”We hebben ingebouwde psychologische, hormonale en fysiologische systemen die het omgaan met deze emoties vergemakkelijken”, zegt Tuomas Eeroma, professor muziekgeschiedenis aan de Durham universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Deze systemen worden gestimuleerd door het horen van muziek.

Tot slot: het feit dat muziek (of kunst) in de meeste gevallen niet-interactief is, is een voordeel in situaties van verlies of verdriet. Er wordt immers niet geoordeeld of doorgevraagd. Je weet wel, je moeder (of oudere zus) die maar blijven doorvragen of het wel goed met je gaat na break-up 33. Annoying! Enfin, een liedje waarmee je je kan vereenzelvigen biedt dus troost. En dat zónder de bagage die sociale interactie met een ander mens vaak met zich meebrengt. Love it!

P.S. door aandachtig naar muziek te luisteren word je rustiger, gelukkiger en meer in balans. De voorwaarde is dan wél dat je luistert naar muziek waar je van houdt. En laat dat nou net een portie love songs zijn.

Op de hoogte blijven van de leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: HLN, beeld: Getty Images
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.