Alles over glutenintolerantie

geroosterde venkel

Een glutenintolerantie kan erg vervelend zijn in het dagelijks leven. Je moet namelijk je hele leven een strikt glutenvrij dieet volgen, waar onder andere brood niet in past. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je niet lekker kunt eten. Lees hier alles over glutenallergie en onze tips voor lekkere glutenvrije recepten!

Intolerantie
In ons land hebben zo’n 60.000 tot 180.000 mensen glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd). Maar wat is glutenintolerantie precies en wat zijn de gevolgen? Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Mensen met glutenintolerantie hebben een aandoening van de dunne darm doordat zij geen gluten kunnen verdragen. Bij het eten van voeding met gluten beschadigen de gluten dan het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor werkt de dunne darm niet meer optimaal. De darmvlokken raken beschadigd en verdwijnen soms zelfs helemaal.

Effecten
Bij glutenintolerantie horen vervelende klachten, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Als je dit wil voorkomen, moet je bepaalde granen of graanproducten uit je dieet schrappen. De tekorten aan voedingsstoffen die je daardoor kan krijgen, leiden ook weer tot klachten. Denk aan een opgezette buik, chronische diarree, buikpijn, bloedarmoede, vermoeidheid, lusteloosheid, gewichtsverlies en botontkalking.

Voeding
Als je geen gluten eet, is het dus belangrijk om erop te letten dat je geen tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgt. Daarom kan het handig zijn om een dieet te laten samenstellen door een diëtist. Maar je kunt ook zelf goed letten op wat je wel en niet moet eten.

Met een glutenintolerantie moet je bepaalde voeding vermijden. Gluten komt onder andere voor in producten met tarwe, rogge, haver, gerst. Brood is dus uit den boze. Maar gluten zit bijvoorbeeld ook in beschuit, crackers, gebak, koek, muesli en pasta. Ook in producten met een glutenbevattend bindmiddel, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt zitten gluten.

Maar er is goed nieuws: de glutenvrije markt is sterk aan het uitbreiden. Je kan tegenwoordig bijna alles vinden in glutenvrije versie. Zo ook glutenvrij brood! Hoewel dat natuurlijk ook erg lekker is om zelf te maken. Maak bijvoorbeeld eens een heerlijk glutenvrij courgettebrood of een meergranenbrood. Smullen!