Als het fout gaat…

geroosterde venkel

Je bent helemaal klaar voor een baby: je hebt een mooi huis, leuke man en een gezellige, kindvriendelijke buurt.
Maar dan lukt het niet om zwanger te worden, je krijgt een miskraam of het gaat fout met je baby.

Als je dit overkomt, is het moeilijk om het idee van het hebben van een kind van je af te zetten. Wij hebben een paar tips voor je op een rij gezet om het verlies van deze kinderwens toch te kunnen verwerken.

Tips om het verlies te verwerken
1. Lees het boekje “Babykamer te koop… ongebruikt” van Wendy van Heeswijk. Zij schreef dit boek naar aanleiding van haar eigen ervaring met verschillende mislukte IVF pogingen en miskramen. Ze wil hiermee haar mede-lotgenoten steunen.

2. Op kindjeopkomst.nl kun je via een forum in contact komen met lotgenoten. Verder lees je hier ook informatie over het verlies van een kind en het hebben van een miskraam.

3. Als het je niet lukt om zwanger te worden, maar wel bezig bent met IVF behandelingen, vertel dan aan intimi hoe zwaar de onderzoeken en de behandeling voor je zijn. Dit helpt je bij het verwerken.

4. Bezoek lotgenotenmiddagen van Freya. Dit is een patiëntenvereniging voor vrouwen (én mannen) met vruchtbaarheidsproblemen. www.freya.nl.

5. Bedenk wel dat je partner ook verdriet heeft om het verlies. Sluit je partner daarom niet buiten in je verdriet. Blijf hem betrekken en wees open over je gevoelens en vraag hem ook over zijn gevoelens te praten. Accepteer ook dat hij anders omgaat met z’n verdriet dan jij.

6. Als je een miskraam hebt gehad, doe je er goed aan een kaarsje te branden voor jouw ongeboren baby. Dit helpt je op een subtiele manier het verlies te verwerken.
Je kunt ook online een kaarsje branden via babybrabbel.org.

7. Hoe oneerlijk het ook voelt dat juist jij een miskraam krijgt, probeer jezelf te blijven vertellen dat jij er echt niks aan kon doen. Je kunt een miskraam niet voorkomen, het is echt niet jouw schuld.

8. Lees het verhaal van Leonie van Mierlo, waarin zij vertelt over haar miskraam, hoe zij hiermee omging en hoe zij het taboe van het hebben van een miskraam wil doorbreken.

9. Volg de workshop verwerken van het verlies op www.vandaaghebikmijnsteenverlegd.nl
Deze workshop helpt je door je verdriet heen te te komen.

10. Heeft iemand in jouw omgeving een miskraam gehad of een kind verloren? Hier vind je mooie troostgeschenken: www.troostgeschenk.nl.