Als jij een Franse mama was…

geroosterde venkel

Als jij een Franse mama was:

1: Dan was je nu waarschijnlijk fulltime aan het werk. In Frankrijk doen ze eigenlijk niet aan parttime werken en er zijn maar erg weinig mama’s die thuisblijven bij de kinderen.

2: Dan kun je één jaar onbetaald ouderschapsverlof opnemen, waarna je weer recht hebt op het werk dat je voor je verlof deed. Je zou het verlof 2 x kunnen verlengen.

3: Dan krijgt je partner drie dagen verlof bij de geboorte van jullie kind. Daarnaast krijgt hij 11 achtereenvolgende dagen vaderschapsverlof.

4: Dan is er maar een hele kleine kans zijn dat je man langdurig ouderschapsverlof opneemt, ook al heeft hij er recht op. Dat doen Franse mannen namelijk niet graag!

5: Dan kan je kind vanaf 2 jaar naar de gratis école maternelle (kleuterschool) gaan, en vanaf 2,5 jaar is het heel normaal om daar voltijds heen te gaan.

6: Door de école maternelle hoef je dus alleen voor de eerste 2 jaar van je kind voor opvang te zorgen.

7: Als je kind naar de crèche gaat, is dat meestal fulltime.

8: Dan maak je gebruik van buitenschoolse opvang, ook voor je kinderen van 2 en 3 jaar oud.

9: Dan krijg je voorrang voor een plek in de crèche als jij en je partner allebei fulltime werken na de geboorte van je kind.

10: Dan vind je dat kinderopvang goed is voor de geestelijke gezondheid van de ouders en uitstekend voor de ontwikkeling van het kind.

11: Dan zou je, net als in Nederland, in totaal 16 weken zwangerschapsverlof hebben. Maar, als je dan al minstens 2 kinderen hebt, kun je deze periode verlengen tot een totaal van 26 weken.

12: Als je zwanger bent van een tweeling krijg meer verlof: In totaal 34 weken.

13: Dan maak je tijdens het boodschappen doen (of tijdens het shoppen) gebruik van de ‘haltes-garderies’. Zeg maar een soort Ikea-ballenbak.

14: Dan heb je recht op verlof als je kind ziek is.

15: Dan is je kind vanaf 6 jaar leerplichtig.

16: Dan gaat je kind van 9:00-16:30 naar school.

17: Dan eet je kind ’s middags uitgebreid warm op school.

18: Dan krijgt je kind een heleboel huiswerk mee naar huis.

19: Dan kan je kind (tegen betaling) z’n huiswerk op school maken. In dat geval zit z’n schooldag er om 18:00 uur op.

20: Dan vind je het normaal om voor je eigen ouders te zorgen, of om je alleenstaande ouder in huis te nemen. De zorgplicht van kinderen voor hun ouders is wettelijk vastgelegd in Frankrijk.

21: Dan behoor je tot de vruchtbaarste moeders van Europa. Je hebt namelijk 2 kinderen, terwijl de gemiddelde Europese mama slechts 1,5 kinderen heeft.

22: Dan krijg je je eerste kind voor je 30ste en je 2de na je 30ste.

23: Dan slik je waarschijnlijk iets te veel tranquilizers… De Fransen zijn namelijk in Europa de grootste verbruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen.

24: Dan zet je je gezin geen kip voor. De Fransen zijn namelijk erg geschrokken van de vogelgriep die in hun land is aangetroffen.

25: Dan vind je het helemaal niet raar als je kinderen al op hele jonge leeftijd wijn drinken. Wel aangelengd met water!

26: Dan is de maaltijd het hoogtepunt van de dag zijn voor jou en je gezin.

27: Dan blijf je met brood slepen: De Fransen eten namelijk bij elke maaltijd brood.

28: Dan laat je de verjaardagen van je kinderen redelijk geruisloos voorbij gaan. Wel zou je de naamdagen volop vieren.

29: Dan deel je bij de doop van je kinderen gesuikerde amandelen uit gasten. 

30: Dan ben je de hele dag zoenen aan het uitdelen: De Fransen hebben namelijk de gewoonte om zo’n beetje iedereen te begroeten met 3 zoenen. Ook als je op het schoolplein op je kinderen staat te wachten!