Babygebaren: Communiceer met je baby

geroosterde venkel

Tegen het echte moederinstinct kan niks en niemand op. Als mama weet je vaak precies wat je baby wil en wat elk huiltje en zuchtje betekent. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg situaties te bedenken waarin het fijn zou zijn als je baby zelf precies kan aangeven wat hij wil.

Babygebaren
Daarvoor kun je je kindje babygebaren aanleren. Wist je dat baby’s al van 6 of 7 maanden in staat zijn om gebaren te leren, en dat ze deze vanaf een maand of 9 ook echt kunnen gebruiken?

Het concept babygebaren is min of meer per toeval ontdekt door onderzoeker Joseph Garcia, eind jaren ‘70. Hij zag dat baby’s van dove ouders veel jonger in staat waren om hun wensen en behoeften aan hun ouders duidelijk te maken dan baby’s van niet-dove ouders. Hierop gebaseerd heeft Garcia een gemakkelijk aan te leren gebarensysteem ontwikkeld. Dit kunnen ouders gebruiken om te communiceren met hun baby voordat hij kan praten.

Hoe werkt het?
Iedere keer als je een woord uitspreekt, maak je het bijbehorende gebaar. Je kind gaat het gebaar na een tijd ook gebruiken om aan te geven wat hij wilt. Kinderen zijn verstandelijk namelijk al heel vroeg in staat om taal te begrijpen en te gebruiken, maar hun spraakvermogen is nog niet ontwikkeld. Dat kan leiden tot veel frustratie, als je kind je iets duidelijk wil maken en het lukt niet. (Wel eens een flinke driftbui meegemaakt?) Door gebruik te maken van babygebaren kan je kind vertellen wat hij wilt en blijft de frustratie uit.

In feite gebruik je al veel gebaren in het dagelijkse leven. Let maar eens op hoe trots je kindje terugzwaait als je “dag!” roept! Of het welbekende gebaar voor ‘lekker eten’ maakt. Of, net als het meisje in de foto hierboven, als alles gewoon helemaal top is!

Voordelen
Het gebruik van babygebaren heeft alleen maar voordelen voor je kindje en voor jou.
Zo kan het:  • De band tussen jou en je kind verrijken.
  • De gesproken taalontwikkeling van je kind versnellen.
  • Het IQ van je kind verhogen.
  • De interesse van je kind voor boeken stimuleren.
  • De manier van interactie tussen jou en je kind veranderen.
  • Driftbuien voorkomen.
  • Je baby sterker maken door eerder ( 6-8 maanden) te kunnen communiceren, door gevoelens, behoeften en wensen uit te kunnen drukken.
  • De intellectuele ontwikkeling van je kind stimuleren.
  • Frustratie beperken, zowel bij jou als bij je kind.
  • Het zelfvertrouwen van je kind ontwikkelen.

Meer weten over babygebaren?
Kijk dan op babygebaren.com. Op deze site leggen de Babygebaren experts Lissa Zeviar en Rolf Bosscha alles uit over babygebaren.

Lissa Zeviar heeft zojuist haar boek Babygebaren uitgebracht. Wil je meer weten over dit boek of het direct bestellen? Klik dan op onderstaande link.


Babygebaren
Zeviar, L.