Baby’s weten het verschil tussen goed en fout

geroosterde venkel

Dat baby’s dingen snel oppakken wisten we al langer, maar uit recent onderzoek blijkt dat het verschil tussen goed en fout een vaardigheid is die baby’s al vroeg bezitten. Baby’s die dit verschil al kunnen maken, delen ook sneller hun speelgoed met anderen.

Jessica Sommerville, docente psychologie aan de Universiteit van Washington, zegt: “Onze bevindingen laten zien dat baby’s deze normen van eerlijkheid en oneerlijkheid eerder doorhebben dan we dachten.”

Onderzoek
Er werden twee video’s aan baby’s van vijftien maanden laten zien. In de eerste video kregen twee mensen dezelfde hoeveelheid crackers en daarna kregen ze allebei een verschillende hoeveelheid. Hetzelfde werd met melk gedaan.

Wat bleek?
Onderzoekers hebben – aan de hand van de video’s – gemeten hoe lang baby’s keken naar de verdeling van crackers en melk. Ze ontdekten dat de meeste baby’s langer keken naar degene die een andere hoeveelheid kreeg. Hieruit blijkt dus dat ze wel degelijk het verschil tussen goed of fout weten. “Baby’s verwachten een eerlijke verdeling en ze waren verrast om te zien dat iemand meer kreeg dan de ander”, zei Jessica.

In de tweede video filmden onderzoekers in hoeverre baby’s bereid zijn hun speelgoed aan vreemden te geven. Baby’s die bij de eerste video de ongelijkheid in voedsel herkenden, gaven nu eerder hun favoriete speeltjes weg, dan degene die het verschil nog niet herkennen.

Bron: Daily Mail