Belonen met zoetigheid

geroosterde venkel

Het is belangrijk om goed gedrag van kinderen te belonen. Maar je kunt ze het best niet belonen met snoep. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die snoep krijgen als beloning een hogere kans hebben op overgewicht. Maar op welke manieren kun je kinderen dan wel belonen?

Beloningen
Goed gedrag van kinderen kun je belonen met een knuffel, schouderklop, knipoog of gewoonweg met een compliment. Ook kun je een stickervel ophangen en bij elke goede daad een stickertje op de kaart plakken. Wanneer de kaart vol is, kunnen jullie bijvoorbeeld met het hele gezin een uitstapje maken naar een pretpark, de bioscoop of een gezelschapsspelletje spelen. Doe in ieder geval iets wat jullie niet vaak samen doen, zodat het een echte beloning blijft. Wil je de kinderen toch iets van snoep geven? Geef dan snacktomaatjes, paprika’s of komkommertjes.

Tips
Waar moet je rekening mee houden als je een kind beloont?

– Kom je woorden na. Wanneer de beloningskaart vol is, spreek je direct een datum af wanneer jullie samen iets gaan ondernemen. Stel dit niet uit!

– Beloon niet altijd bij gewenst gedrag. Doe je dit wel, dan leert je kind nooit iets ‘gratis’ te doen en kan het op den duur niet meer zonder beloning. Een kind gaat dan steeds grotere beloningen eisen of vinden de beloningen niet meer interessant.

– Zorg voor voldoende afwisselingen in de beloningen. Zo blijft het spannend en weet je kind steeds niet wat hij of zij kan verwachten. Ga dus niet elke keer naar de speeltuin en geef ook niet iedere keer geld als je kind een klusje heeft gedaan.

– Wanneer je beloont, beloon dan direct na het gewenste gedrag. Voor het kind is dan duidelijk waarom hij of zij een beloning krijgt. De beloning moet voor het kind ook van belang zijn. Als de beloningskaart vol is, kunnen jullie samen besluiten wat jullie gaan doen, zodat jouw kind de beloning ook echt als beloning ervaart.

– Beloon liever vaak met iets kleins dan een enkele keer met iets groots.

– Soms kun je een straf verminderen, dit is ook een beloning. Doe dit echter niet te vaak. Een kind moet de consequenties van fout gedrag aanvaarden. Anders verliest de straf invloed.