Bevallen in Frankrijk

geroosterde venkel

Een kindje krijgen is een heel bijzondere gebeurtenis, maar bevallen in Frankrijk gaat net even anders dan dat je in Nederland gewend bent. Een ziekenhuisbevalling is in Frankrijk namelijk de standaard.

Kliniek of ziekenhuis?
Je hebt in Frankrijk de keuze tussen een (privé)kliniek of het ziekenhuis. Het verschil is dat je betaalt om in de kliniek te liggen, terwijl het ziekenhuis je zorgverzekering dekt. In een kliniek verblijf je bovendien ook langer – 3 tot 5 dagen. Een thuisbevalling vinden de Fransen gevaarlijk, daarom gebeurt dat bijna nooit.

De grote daad
In Frankrijk bestaat de kans dat je in het ziekenhuis op een grote kamer vol met hoogzwangere vrouwen ligt. Als je in Nederland bevalt, word je in het ziekenhuis naar een verloskamer gebracht. In Frankrijk kan het voorkomen, als er geen plaats is in een verloskamer, dat je bevalt terwijl de zaal toekijkt.

Maar wees gerust, bevallen in Frankrijk heeft ook een positieve kant: de ziekenhuizen in Frankrijk zijn namelijk van goede kwaliteit. Zij zullen er daar alles aan doen om jouw kindje gezond en wel op de wereld te zetten.

De verzekering
Vergeet het papierwerk niet als je op vakantie gaat en de kans bestaat dat je in Frankrijk gaat bevallen. De Nederlandse basisverzekering heeft werelddekking, maar het is wel verstandig om je zorgverzekeringpas of EHIC pas mee te nemen! Wil je meer weten over verzekeringen, kijk dan op verkeringssite.nl.