Bokbier

geroosterde venkel

Bokbier is een typisch herfstbiertje. Kenmerkend is de karamelachtige smaak en de diep robijnrode kleur. Bokbier is niet alleen lekker in het glas, ook in de keuken maak je er de lekkerste gerechten mee. Bier geeft niet alleen een volle smaak maar zorgt ook voor een mooie kleur en heerlijke geur. Je kunt bier net als wijn gebruiken: in sauzen en soepen maar ook in marinades, dressings en nagerechten. Welk bier je kiest is een persoonlijke smaak. Witbier combineert goed met vis, schaal- en schelpdieren terwijl een stevige trappist weer beter past bij wild.

En in het glas? Het algemeen advies is om hetzelfde bier te drinken maar dat is zeker geen must. Kies het bier dat je het lekkerste vindt, maar zorg dat de smaak niet domineert.

Gebruik jij wel eens (bok)bier in de keuken?

Herfststoofpotje met paddestoelen en appel, voor 4 personen:

600 gram magere varkenslappen
50 g boter
1 ui, grofgesnipperd
250 g paddestoelen, in stukjes
1 flesje bokbier
2 plakken ontbijtkoek
1 laurierblaadje
1 takje verse rozemarijn
50 g gedroogde appeltjes, grof gesneden

Snijd de varkenslappen in grove stukken en bestrooi met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees bruin aan. Neem het vlees uit de pan.
Fruit in het braadvet de ui en bak de paddestoelen al omscheppend 5 min. mee. Leg het vlees terug in de pan en schenk het bier langs de rand. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en roer door het stoofvocht. Leg het laurierblaadje, de rozemarijn en de gedroogde appel ertussen. Breng het stoofvocht aan de kook.
Draai het vuur laag en stoof het vlees in ca. 1 uur zachtjes gaar. Mocht teveel stoofvocht verdampen, voeg dan een extra scheutje bokbier of water toe. Lekker met dikke frieten of knolselderijpuree en pittige mosterd.