Brein van baby’s die borstvoeding krijgen groeit harder

geroosterde venkel

Bij baby’s die gedurende de eerste periode van hun leven minimaal drie maanden alleen borstvoeding krijgen, groeien de delen van het brein waar taal, cognitieve vaardigheden en emotionele functies ontwikkeld worden tot 30 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de  Brown University onder 133 kinderen tussen de tien maanden en vier jaar oud. Voor de studie werden hersenscans gemaakt van drie groepen kinderen: een groep die tijdens hun eerste maanden gevoed werd met de fles, een groep die alleen borstvoeding kreeg en een groep die zowel borstvoeding als de fles kreeg.

Myeline
De vorsers keken naar het niveau van witte materie, het deel van het centraal zenuwstelsel dat de axonen, de gemyeliniseerde uitlopers (neurieten) van zenuwcellen bevat, en de stof myeline zelf. Dit laatste is een vettige stof die op veel plaatsen in het zenuwstelsel het axon omhult. De baby’s die gevoed werden met moedermelk hadden de snelste groei van witte materie.

Cognitieve testen
Naast scans werden ook cognitieve testen gedaan en de baby’s die borstvoeding kregen scoorden hierbij beter dan de andere kinderen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift NeuroImage.

Bron: Nature World News