Combineer romantiek met het moederschap

geroosterde venkel

Jullie hebben eindelijk weer eens zo’n zeldzaam, romantisch moment. Jullie strelen elkaars gezicht, willen zoenen, en dan klinkt het: ‘Mama, ik heb in mijn bed geplast’. Of je bent zo druk bezig geweest met luiers verschonen, eten geven en het huishouden dat de romantische stemming ver te zoeken is.

Waarschijnlijk voel je je ook wat ongemakkelijker als je seks hebt als je kinderen hebt. Alsof je vanaf nu de rol: ‘Reïncarnatie van heilige maagd Maria’ hebt gekregen. Maar dat hoeft helemaal niet. 10 tips om romantiek met het moederschap te combineren:

1. Toon affectie voor elkaar waar je kinderen bij zijn. Het is logisch dat je je ongemakkelijk voelt als je voor de ogen van je kind uitgebreid gaat zoenen, het contact moet ook niet seksueel getint zijn. Maar als je elkaar af en toe een kus op de wang geeft of een knuffel, is dat een goed voorbeeld van een goede relatie!

2. Stofzuigen is belangrijk, maar niet belangrijker dan een goede stemming. Plan bijvoorbeeld op zaterdagavond een rustmomentje in met een wijntje op de bank, waarbij je partner en jij ontspannen. Stel vragen over bijvoorbeeld het werk van je partner; meestal zijn mannen geen praters maar zo weet hij wel dat je nog steeds geïnteresseerd bent in hem.

3. Kinderen stellen nieuwe eisen aan je. Je moet geduldiger zijn, meer luisteren, je chagrijnige bui om proberen te zetten in iets vrolijks, sterk zijn en speels – allemaal eigenschappen die ook je relatie beter kunnen maken. Want hetzelfde geldt voor je partner!

4. Geniet van de familie-momenten, en betrek je partner daarbij. En een ‘group hug’ of stoeipartij is ook intiem.

5. Als je hulp nodig hebt, vraag dat dan aan je partner. Ga er niet van uit dat hij zoiets ‘aanvoelt’, want dan voel je je al snel een soort Assepoester!

6. Praat samen zoveel mogelijk over de kinderen en over jullie ideeën van opvoeden. Praten versterkt altijd je band en het voorkomt conflicten. Maar dat weet je natuurlijk al. Toch moet je het telkens herhalen, want het is heel belangrijk! Zelfs als je man ‘geen prater’ is heeft hij wel zijn eigen mening.

7. Stel jezelf open voor nieuwe hobby’s als punniken en bij het buurthuis helpen, maar zorg ook dat je gezamenlijke interesses met je partner blijft houden. Als dat bijvoorbeeld actualiteit of sport is, concentreer je daar dan ook af en toe op.

8. Deel je zorgen over de kinderen, je problemen en je stress. Dat lucht op, en misschien denken jullie er wel hetzelfde over en kun je er nog wel om lachen. Schaam je ook niet om je (schoon)ouders om raad te vragen, ook al is je moeder een beetje een bemoeial, ze helpt vast graag.

9. Houd het luchtig, dat is ook beter voor de kinderen. Als je in een tob- of piekerbui bent, zeg dan in gedachten stop tegen jezelf en denk aan iets dat je vrolijk maakt, bijvoorbeeld aan je vriendinnen. Wedden dat die vrolijkheid je erg sexy maakt?

10. Dan is er nog het grootste probleem: de seks. Vaak voel je je onzeker over die zwangerschapskilo’s en is er geen tijd meer om uitgebreid te vrijen. Maar als je van elkaar houdt gaat het natuurlijk om de aandacht die je geeft en krijgt, niet om ‘de daad’ zelf. Innig tegen elkaar aan liggen op de bank kan ook voorspel zijn. Probeer hoe dan ook te voorkomen dat jullie verzandden in routinematige vluggertjes die qua spanning doen denken aan een langzaam voort tuffende stoomtrein.