Cornichons in het zuur

geroosterde venkel

Afgelopen zondag kocht ik op de markt in Aubel cornichons, kleine augurken om in te maken. Het is handig en lekker om een voorraadje eigen ingemaakte augurken te hebben. Ik verzeker je, je geniet er nog maanden van!

Vroeger werden augurken in azijn ingelegd om ze als groente langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig eten we ze vooral vanwege de geliefde zoetzure smaak. Je geeft aan elk potje een eigen smaak door per potje te variëren met de inmaakkruiden. Je geeft ze allemaal je favoriete pit of juist zachtzure smaak. Voeg ook eens stukjes olijf, zongedroogde tomaat of een scheutje balsamico-azijn toe.
 
Door extra mooie potjes te gebruiken heb je altijd een leuk cadeautje op de plank om mee te nemen naar een borrel of etentje.
 
Voor het inmaken van 1 kilo augurken, 4-5 potjes of weckglazen:

1 kilo augurken
2 lepels keukenzout
150 gram suiker
1 liter inmaakazijn
inmaakkruiden: laurier, gekneusde peperkorrels en mosterdzaad, komijn en/of verse dille (of een kant-en-klaar zakje inmaakkruiden uit het kruiden- en specerijenschap van je supermarkt)

Doe de augurken steeds afgewisseld met wat zout in een emmer en zet ze 24 uur weg. Spoel de augurken af en wrijf ze met een schone doek droog. Doe de augurken in schone (jam)potten. Breng de azijn met de suiker aan de kook. Wie van minder zuur houdt, vervangt een deel van de inmaakazijn door water. Schenk de kokende azijn bij de augurken tot ze allemaal royaal kopje onderstaan. Doe de inmaakkruiden bij de augurken en sluit de potten goed af. Draai de potten op zijn kop en laat ze zo afkoelen. Zet de augurken nu minimaal 3 weken op kamertemperatuur weg om op smaak te komen.
 
Zoetzure augurken zijn heerlijk op sandwiches, bij koud vlees, door een tonijnsalade met rode ui of gewoon op een prikker bij een glaasje. Is een potje leeg? Gooi het inmaakvocht dan zeker niet weg maar gebruik het voor dressings.

Maak jij wel eens in of dacht je dat augurken in de potjes groeien?