De 10 populairste soorten voedsel wereldwijd

Iedere cultuur heeft zijn eigen keuken. Zo kunnen ze zich in China niet voorstellen dat wij regelmatig een bord aardappelen met vlees en groente wegwerken. Andersom slaan wij een maaltje met hond liever af… Toch worden veel producten wereldwijd gegeten. Dit is de top tien!

1. Natuurlijk, brood. Waar ze in Amerika het vooral in bagel-vorm eten, kiest Azië weer voor naan – en in Nederland staat de boterham onbetwist op nummer één.

2. Rijst. Het groeit overal op de wereld (behalve op Antarctica); bij de helft van de wereldbevolking is het vaste prik op het menu. Weetje: als je in Japan rijst op je bord laat liggen, word je als behoorlijk onbeschoft gezien. Altijd opeten dus.

3. Water in flessen. Wij kunnen gerust uit de kraan drinken, maar in veel andere landen is dat geen goed idee. In Amerika alleen al wordt 8,6 miljard liter fleswater per jaar gedronken.

4. Melk. Wist je dat vanaf 1942 melk in flessen werd gedaan en verkocht aan de deur? Tegenwoordig kun je bij elke supermarkt terecht voor een pak verse melk.

5. Pasta. Je verwacht het niet, maar het waren de Chinezen die dit deeggoedje als eerste maakten en aten. En dan praten we over 5000 jaar BC. Inmiddels bestaan er meer dan 600 soorten pasta.

6. Kip. 90 procent van de restaurants heeft kip op het menu, in Amerika bestaat de helft van de kip-orders uit iets met gefrituurde kip. Doe ons maar gewoon de gegrilde versie.

7. Groenten. Rauw, gestoomd, gebakken, geroosterd, gewokt: de mogelijkheden om ze te eten zijn eindeloos.

8. Frisdrank. Wist je dat Amerikanen twee keer zoveel frisdrank drinken dan water of melk?

9. Vis en zeevruchten. Laag in calorieën, hoog in vitaminen, proteïnen en mineralen.

10. Pizza. Jaarlijks worden er zo’n vijf miljard pizza’s verkocht en 17 procent van de restaurants bestaat uit pizzeria’s.

Beeld: gbh007 / 123RF Stockfoto