De leukste Koninginnedagspelletjes

geroosterde venkel

Het hoort gewoon bij Koninginnedag: kinderen die vol overgave hun overbodige speelgoed op de vrijmarkt verkopen. Maar wat als de meeste spullen al verkocht zijn, of ze willen een keer totaal iets anders doen? Hieronder de leukste Koninginnedagspelletjes om te organiseren én te spelen!

Een compliment voor een euro
Niets zo leuk als horen dat je (oranje) bril zo mooi is, of dat je zo grappig lacht. Complimenten kun je zomaar (weg)geven, maar de slimme kinderen verkopen ze gewoon! Voor een euro kan iedereen een complimentje krijgen en met een lach weer vertrekken.

Kijkdoos
Creatieve kinderen die zich graag uitleven met schaar, papier en lijm? Een kijkdoos is een eenvoudige manier om ze al flink bezig te houden.Voor 20 cent kunnen voorbijgangers een kijkje nemen in de jungle, prinsessenland of op zee. Succes gegarandeerd!

Levende fruitmachine
Gokspelletjes zijn niet voor minderjarigen, maar deze variant is kinderproof! Hoe organiseer je een levende fruitmachine? Hier voor zijn nodig: drie enthousiaste kinderen, drie maal appels, sinaasappels, bananen, tomaten en citroenen. Deze kun je in een bak of een mand doen. Vervolgens mag de bezoeker aan ‘de hendel trekken’. Na 5 seconden rommelen in de bak met fruit, stopt de machine en hebben ze allemaal een stuk fruit in hun handen. Net als bij het echte spelletje, mag de ‘gokker’ kiezen om fruit vast te zetten en met het andere door te spelen. Na de derde keer is het afwachten of er drie dezelfde zijn…

Knikkers raden
Het is heel simpel, en misschien leuk om te doen naast de verkoop van oude spulletjes. Voor 20 cent mag je raden hoeveel knikkers er in een grote vaas zitten. Maak briefjes waarop het aantal en het adres kunnen worden gezet.

Levend boter, kaas en eieren
Oud-hollandse pret! Trek op de grond een rooster van drie bij drie vakken. Vier of vijf spelers vormen de rondjes, de andere groep de kruisjes. De spelregels zijn hetzelfde als voor het spel op papier. Om beurten gaat één van de spelers van elk team in een willekeurig vakje staan. Het team dat als eerste drie van zijn spelers op een rij krijgt, scoort een punt. Wie als eerste twee punten heeft, is de winnaar.

Zoenen op tijd
Een bekend spelletje uit de tijd van het programma ‘Love Letters’. Toen konden de kandidaten tienduizend euro verdienen als ze precies een halve minuut kusten. Op de vrijmarkt gaat dit natuurlijk voor een leuk prijsje! Voor 50 cent mogen stelletjes elkaar een halve minuut op de mond zoenen. Zitten ze precies op 30 seconden, of 1 seconde voor of over deze marge, dan winnen ze!