De pannenkoek op wereldreis

geroosterde venkel

Dit wil ik jullie niet onthouden. In de Libelle van deze week gaat de pannenkoek op wereldreis. Altijd gedacht dat de pannenkoek oer-Hollands is? Niet dus! Over de hele wereld duiken ze op. Van crèpes in La douce France tot pancakes in The States.

Libelle geeft deze week heerlijke recepten van wereldse pannenkoekklassiekers. Onze spekpannenkoek ontbreekt natuurlijk niet. Maar ook de Franse crèpes Suzette (met sinaasappelsaus), Chinese pannenkoekjes met lente-uitjes, kruidige Indiase flensjes en de Amerikaanse pancakes komen aan bod.

Daar wil ik nog een lekker pannenkoekenland aan toevoegen: Italië. Crespelle worden de dunne flensjes daar genoemd. Ze maken er de lekkerste primi mee. Neem bijvoorbeeld deze, met gorgonzola en wilde spinazie.

Wie geen wilde spinazie kan krijgen, neemt gewone spinazie. Wilde spinazie blijft steviger en is voller van smaak.

Crespelle met gorgonzola en wilde spinazie, hoofdgerecht voor 4 personen:

8 naturel pannenkoeken (zelfgemaakt of zelfgeshopt)
800 g verse wilde spinazie
2 el olijfolie
2 teentjes knoflook
300 g gorgonzola
8 zongedroogde tomaatjes, fijngehakt

* Verwarm de pannenkoeken in de magnetron en was de spinazie.
* Verhit de olie in een ruime pan. Voeg de spinazie met aanhangend water in porties toe en laat al omscheppend in 4-5 minuten slinken. Pers de knoflook er boven en breng op smaak met zout en peper.
* Verdeel de spinazie over de pannenkoeken en vekruimel de gorgonzola erboven. Strooi de tomaatjes erover en rol de pannenkoeken op: klap de zijkanten over de vulling en rol de pannenkoeken op. De gorgonzola zal door de warmte van de pannenkoek en spinazie smelten. Je kunt de kaas in een oven van 180 ºC. nog verder laten smelten. Lekker met een salade van rucola met een witte balsamicodressing met honing.