Volgens Spotify zijn dit de populairste liedjes om mee in slaap te vallen

populairste liedjes

Als je de laatste tijd steeds moeilijker in slaap valt, ben je niet alleen. Mediteren, blauw licht voor bedtijd verbannen, lavendelthee drinken: het kan allemaal helpen. Toch schijnt muziek luisteren een van de effectiefste manieren te zijn om snel dromenland te bereiken. 

Dan hebben we het natuurlijk niet over pompende techno en gillende death-metal. Muziek met een aantal beats per minuut (BPM) dat overeenkomt met je hartslag, werkt instant kalmerend. Dat is niet Iron Maiden of Carl Cox, maar verrassend genoeg ook weer niet alleen de non-descripte deuntjes uit de ‘peaceful piano’ playlist van Spotify.

Betere kwaliteit van slaap

De achtergrondmuziek leidt af van negatieve gedachtes en dempt tegelijkertijd omgevingsgeluiden van luidruchtige buren of drukke wegen. Uit verschillende onderzoek blijkt dat volwassenen die voor het slapen gaan muziek luisteren, ook een betere kwaliteit van slaap ervaren. Muziek verlaagt stresshormoon cortisol en verhoogt de aanmaak van dopamine. Maar goed: wat zet je dan in vredesnaam op?

80 tot 130 BPM

Onderzoeksbureau Premier Inn nam alle data van Spotify onder de loep. Ze analyseerden meer dan 43.000 liedjes uit slaap-gerelateerde playlists om te ontdekken welke artiesten en nummers het slaapverwekkendst zijn. Interessant is dat vrijwel alle liedjes in de top 15 zo’n 80 tot 130 BPM hebben. Dat ligt dichtbij de gemiddelde hartslag van iemand in rust (tussen de 60 en 100 BPM).

Populairste slaapliedjes

Bovenaan de lijst heeft Lewis Capaldi de dubieuze eer het meest slaapverwekkende nummer te hebben gemaakt met zijn hit Someone that you loved (11o BPM). Hij wordt opgevolgd door Conan Gray met het nummer Heather (102 BPM) en All I want van Kodaline. Andere namen in het lijstje zijn onder meer Billie Eilish, John Legend en Harry Styles. De complete hitlijst is als volgt:

 1. Someone You Loved – Lewis Capaldi – 110 bpm
 2. Heather – Conan Gray – 102 bpm
 3. All I Want – Kodaline – 86 bpm
 4. Before You Go – Lewis Capaldi – 112 bpm
 5. Dynamite – BTS – 115 bpm
 6. Say You Won’t Let Go – James Arthur – 105 bpm
 7. Lovely (with Khalid) – Billie Eilish – 115 bpm
 8. Be Alright – Dean Lewis – 127 bpm
 9. Bruises – Lewis Capaldi – 111 bpm
 10. When the party’s over – Billie Eilish – 83 bpm
 11. Falling – Harry Styles – 110 bpm
 12. All of Me – John Legend – 120 bpm
 13. If the World Was Ending feat. Julia Michaels – JP Saxe – 76 bpm
 14. Hold On – Chord Overstreet – 120 bpm
 15. Get You The Moon (feat. Snøw) – Kina – 119 bpm

Top 10 populairste slaap-artiesten

Daarnaast werd in 130.000 playlists gegrasduind om vast te stellen welke artiest de kroon spant qua slaapliedjes. De Zuid-Koreaanse boyband BTS staat op nummer één. Hun K-pop nummers staan gemiddeld drie keer in slaap-playlists. Hun populairste slaapliedjes zijn Dynamite, The truth unfold en Your eyes tell.

Dit is de top 10 artiesten die het meest voorkomen in slaap-playlists:

 1. BTS – 1712 tracks featured
 2. Billie Eilish – 785 tracks featured
 3. One Direction – 701 tracks featured
 4. Ed Sheeran – 699 tracks featured
 5. Deep Sleep Music Collective – 607 tracks featured
 6. Harry Styles – 549 tracks featured
 7. Lewis Capaldi – 547 tracks featured
 8. XXXTENTACION – 472 tracks featured
 9. Ariana Grande – 438 tracks featured
 10. Shawn Mendes – 396 tracks featured

In slaap vallen met Harry Styles… als dát geen zoete dromen worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Premier Inn | Beeld: iStock
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.