De stamppottentijd komt eraan!

geroosterde venkel

De herfst is officieel begonnen. Binnen niet al te lange tijd daalt het kwik en genieten we weer massaal van lekkere stamppotten. Ja, zomerstamppotten bestaan ook inderdaad maar of we daar zo met zijn allen van genieten? Bij ons komen ze sporadisch op tafel. Het is niet dat we ze niet lekker vinden, we zijn er vaak gewoon niet voor in de mood. Anyway, laat me weten welke winterse stamp favoriet is op jullie tafel en ik zal een heerlijke variant schrijven zodat je deze winter eens iets anders op tafel zet. Anders, maar toch vertrouwd. Ben benieuwd!

Deze stamp schreef ik afgelopen winter voor een stamppottenproductie in Allerhande. Hij viel in de smaak en zal ook deze winter weer bij ons op tafel staan.

Spruitenstamppot met appel en spekjes, voor 4 personen:

1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
4 appels (bijv. Elstar of Jonagold), geschild en in stukken
1 zak spruitjes (500 g)
2 eetlepels olie
250 g gerookte spekblokjes
150 ml melk
50 g boter, in blokjes

In pan met flinke bodem aardappels en appels samen in ca. 20 min. gaarkoken. Spruiten schoonmaken en halveren. In wok olie verhitten en spek in 3-4 min. knapperig bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. Spruiten in spekvet 5 min. roerbakken. Scheutje water toevoegen en spruiten in nog 5 min. gaar laten worden. Spek erdoor scheppen en geheel op smaak brengen met zout en peper. Melk zachtjes verwarmen. Aardappels en appels afgieten en met warme melk en boter tot puree stampen. Spruiten erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en over vier borden verdelen. Lekker bij wild of stoofvlees.