Doe een Doutzen!

geroosterde venkel

In de jaren ’80 hing een poster met de tekst ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ in bijna elk klaslokaal. Er moesten meer vrouwen aan het werk, het liefst een technische studie volgen en kinderen krijgen… dat kon wel even wachten. Met als gevolg dat hele volksstammen hoog opgeleide vrouwen hun eerste kind ruim na hun 35ste op de wereld zetten. En dat was nou ook weer niet de bedoeling!

Daarom is de slogan nu veranderd naar ‘Een slimme meid krijgt haar kind op tijd’. Lekker rond je 25ste beginnen met je kroost, zodat je een paar jaar later uit de luiers bent en je je helemaal kunt focussen op de carrière. ‘Doe een Doutzen’, klinkt het dan ook enthousiast. Model Doutzen Kroes kreeg haar zoontje toen ze 26 was en stond na een paar maanden verlof alweer beeldig op de catwalk.

Vijf procent kans
‘Uitstelmoeders’ wordt het ondertussen licht verweten dat ze per se eerst carrière willen maken en er ineens achter komen dat het bijna te laat is. Op social media en verjaardagsfeestjes duiken griezelige cijfers op waarmee deze groep om de oren wordt geslagen. Dat je na je 40ste nog maar 5 procent kans hebt om zwanger te worden bijvoorbeeld.

Reality check
Tijd voor een reality check. De kans om na je 40ste zwanger te worden, zonder medische hulp, is 44 procent. Op je 35ste is dat 66 procent. Blijf vooral proberen, want de kans stijgt bij langdurig ‘oefenen’ naar 84 procent. Toch handige cijfers om te weten.

Persoonlijke keuze
Misschien dat ‘Bevallen als Halle’ voor deze generatie een mooi tegengeluid is. Actrice Halle Berry is, op haar 47ste, stralend zwanger van haar tweede kind. Ach, en verder is het krijgen van een kind altijd nog een persoonlijke keuze. Een slimme meid bepaalt tenslotte haar eigen tijd.

Bronnen: Volkskrant.nl en Theatlantic.com