Een kleiner gezin in Italië

geroosterde venkel

Italië heeft een veel lager geboortecijfer dan Nederland. Gemiddeld krijgen Italiaanse stellen maar 1 kind, terwijl Nederlandse stellen gemiddeld 2 kinderen krijgen (Nou ja, eigenlijk is het 1,3 en 1,7 kind, maar we ronden het liever af). Hoe komt dat? Heeft het misschien iets met de ijdelheid van Italiaanse vrouwen te maken?

Slechte kinderopvang
Nee, blijkt uit een onderzoek dat Italië met Nederland vergeleek. In Nederland is de kinderopvang goed geregeld, in Italië is de kinderopvang beroerd. De vrouw moet thuisblijven voor het huishouden en om op de kinderen te passen. Het glazen plafond is in Italië ook erg dik: slechts iets minder dan de helft van de vrouwen werkt, terwijl Italië ruim 3 keer zo veel inwoners heeft als Nederland. Nou ja, tenzij je je borsten laat vergroten, want dan kun je altijd nog wel een ministerspost krijgen bij premier Berlusconi. Maar of dat nu het toppunt van emancipatie is?

Een werkende vrouw: zwakte van man?!
Een onderzoek van Istat (een soort CBS van Italië) toont aan dat de Italiaanse mannen 77% van het huishoudelijk werk op vrouwen afschuiven. Ook als zij ook werkt. Van de Italiaanse vrouwen wordt verwacht dat zij gelijk na hun zwangerschapsverlof weer fulltime aan het werk gaan. De kinderopvang is duur en de kinderbijslag erg weinig. Bovendien vinden Italiaanse mannen het soms een zwakte (dat zij hun vrouw niet goed kunnen onderhouden) als zij ook werkt.

Wil je meer weten over de Italiaanse vader en zijn rol in het gezin? In dit boek, geschreven door een journaliste uit Rome, worden de cliché’s op een leuke manier onderzocht.

Italiaanse mannen doen weinig in het huishouden. Maar klopt het cliché wel dat de Nederlandse man wél iets doet? Reageer hier onder!