Eerst spelen, dan eten – verslag van het Animal Crossing-event

Wat zal ik aandoen? Een net jurkje of toch iets casuals? Een trui en jeans dan maar, met gele regenlaarzen want het is herfst. Ik ruim snel mijn huisje op, trek buiten wat onkruid uit de grond en geef de rozen water. Ik wil natuurlijk wel dat mijn virtuele zelf en mijn digitale dorpje Rosehip er presentabel uitzien op het Animal Crossing-event met high tea van VIVA.

Nesteldrang
Jedidjah schreef er al over: in het spel Animal Crossing: New Leaf voor de Nintendo 3DS ben je de burgemeester van je eigen idyllische dorpje vol eigenzinnige dieren. Die positie is redelijk vrijblijvend. Maar hoewel het goede leven in mijn dorp ook doorgaat zonder mij, blijf ik trouw voor Rosehip en haar inwoners zorgen. Ik ben aan ze gehecht. Groot was mijn verdriet toen Antonio de miereneter – ‘Yo, Ladybro!’ -ging verhuizen naar het dorp van mijn vriend (ja, die speelt het ook). Ik was te lang niet bij Antonio op bezoek geweest… dat overkomt me geen tweede keer.

Tijdens dit VIVA-event zijn het vooral vrouwen met wie ik de nesteldrang deel die Animal Crossing in mij losmaakt. Iedereen krijgt een Nintendo 3DS of Nintendo 2DS met het spel en zoekt tussen kleurrijke grasmatjes en vlindernetten een zitplek. “Het is even wennen, maar het is echt een leuk, laagdrempelig spel. Ik ontdek telkens weer iets nieuws”, zegt Marian, een van de dames die werd ingeloot voor het event. Ze is druk bezig met haar dorp en lacht: “Ik heb amper tijd om mijn koffie te drinken.” Geen koffie, wel fruit: we zijn druk bezig fruit met elkaar uit te wisselen. In het begin van het spel begint ieder met één stuk; één van de doelen van het spel is om fruit aan elkaar uit te delen, zodat je steeds meer fruitbomen kunt planten.

Heel Fanatiek
“Vergeet niet dat er hier allemaal lekkere dingen voor jullie staan”, zegt Elsa van Nintendo terwijl ze uitnodigend gebaart naar etagères vol sandwiches, taartjes en scones. Collectief kijken de dames op, registreren al het lekkers en kijken simultaan weer op hun vrolijk kwetterende spelcomputer. Eerst spelen, dan eten. En dan nog even een tarotlegging vragen aan de prachtig uitgedoste waarzegster – een ode aan de kat Katrina die in het spel je toekomst voorspelt. (Ik ben kennelijk succesvol, in balans en leef volgens mijn eigen regels. Niet waar, wel leuk om te horen.)

“Het is net een verjaardagsfeestje”, zegt Mandy over de high tea. Haar dochter Yara – die Engels op school krijgt en het spel dus echt wel begrijpt en zeker geen hulp nodig heeft – speelt onverstoorbaar door terwijl ze smult van een boterham. “Zou je de game willen hebben?”, vraagt Mandy haar. Yara kijkt breed glimlachend naar ons op en knikt. Haar moeder belooft niks, maar lijkt het wel te begrijpen: “Dit is een spel waarbij ik Heel Fanatiek een heel mooi dorpje wil bouwen.” En Mandy zelf is ook niet van de game weg te slaan.

Een dorp voor Yara
Als ik een praatje maak met de andere aanwezige vrouwen en vraag wat ze van het spel vinden, is iedereen het erover eens dat het heel lastig weg te leggen is. Fleur, die eerlijk toegeeft dat ze eerder verslingerd was aan Hay Day en Candy Crush, beaamt dat. “Ook fijn dat er geen geweld in zit, maar dat je anderen juist kan helpen”, zegt ze. “Nu ga ik mijn versgevangen vis doneren aan het museum.” En weg is ze.

Er klinkt teleurstelling als het event er bijna op zit en de kersverse dorpjes weer moeten worden ingeleverd. Haydee Geerlings is de gelukkige winnaar van de Facebook-actie en krijgt een spelcomputer met Animal Crossing. “Mag ik op bezoek komen?!” roept Yara enthousiast. Ik hoop zelf stiekem dat ze de game krijgt van Sinterklaas. Dan kan Yara vanuit haar eigen digitale dorpje de trein pakken om bij Haydee op bezoek te gaan. Zo ga ik zelf nog wel eens langs bij Antonio. ‘Booyah A-bear! We meet again!’ Oh Antonio.

Zelf al aan de slag met Animal Crossing: New Leaf en heb je vragen over het spel? Jedidjah beantwoordt ze allemaal op het forum. Ook kun je er andere spelers vinden waarbij je op bezoek kan in elkaars dorpje.