Merry family battle!

Het lijkt inmiddels vaste prik op het verlanglijstje van veel kinderen en pubers: een spelcomputer of game. Als ouder gaan je alarmbellen dan misschien wel rinkelen. Ohnee, mijn kind wordt toch geen zombieschietende, agressieve/eenzame/aan de bank-vastgeroeste nerd?

Roestige vooroordelen
Daar zit je als – uiteraard superverantwoordelijke – ouder echt niet op te wachten. Maar die roestige vooroordelen over gamen kloppen allang niet meer. Dat blijkt ook uit het onderzoek dat VIVA hield in samenwerking met PlayStation over gamen. Ruim 2.000 VIVA.nl-bezoekers met kinderen deden mee. Daaruit kwam naar voren dat gamen voor veel gezinnen juist een gezellige, gezamenlijke activiteit is. 77% van de ondervraagden vindt gamen echt iets om te doen samen met het gezin. Stap dus af van dat droomplaatje waarin jij en je familie met gladgestreken outfits aan het ganzenborden zijn – spelletjes doen kan nog veel leuker en hipper. Zonder dat je daarbij verandert in een zombie-achtige nerd. 😉

Woonkamerplezier
Denk maar aan de tv: die werd bij intrede ook gezien als een eng apparaat, maar inmiddels is het een geliefd medium geworden. En ook gamen kan een sociale, interactieve en beregezellige activiteit zijn. Daar zijn de respondenten het wel over eens. Maar liefst 70% heeft een console als PlayStation in de huiskamer staan en speelt daar regelmatig een leuk spel op – bijna één op de drie ondervraagden gamet eens per week met zijn of haar kinderen. Fijn voordeel daarvan is dat je kunt zien wat je kind doet en welke games hij/zij speelt. Ruim 80% van de enquête-deelnemers houdt goed zicht op het gamegedrag van zoon en/of dochter en 74% vindt dat gamen een educatief karakter heeft.

Longen uit je lijf
Als gevraagd wordt welke spellen graag gespeeld worden, blijkt dat vooral de partygames in trek zijn. Denk bijvoorbeeld aan Singstar, waarbij je je longen uit je lijf zingt en battelt tegen anderen. 26% van de ondervraagden speelt dit soort spelletjes het liefst. Sportgames zijn ook populair met 22%. En ook de hersens worden regelmatig gekraakt in de woonkamer, want 16% speelt graag strategische games.

Strijk dus over je kersthart en laat de Kerstman een (educatief) spel meenemen als Wonderbook: walking with dinosaurs, waarbij je een reis door de wereld van de dino’s maakt. Een andere PlayStation-hit is InviZimals, waar je samen op zoek gaat naar onzichtbare dieren. Daarmee scoort Santa zeker punten!

© Beeld: Shutterstock