Gekaramelliseerde witlof met ketjap

geroosterde venkel

Wat doe je als je gehaktballetjes met pindasaus en basmati wilt maken en eigenlijk alleen nog maar witlof (of witloof op z’n Vlaams) in huis hebt? Ik karamelliseerde h’m gisteren met ketjap en dat pakte verrassende lekker uit!

De ketjap had ik ook (deels) door gembersiroop kunnen vervangen maar ook die bleek op…

Gekaramelliseerde witlof met ketjap, voor 3-4 personen:

4 flinke stronkjes witlof
2 el olie
2 el donkere basterdsuiker
4 el ketjap
chilipeper met molen
gefruite uitjes

Snijd in plakje van de stronkjes witlof en snijd ze in de lengte in repen. Verhit de olie in een pan en bak de witlof in 8-10 minuten al omscheppend beetgaar en goudbruin. Voeg de basterdsuiker en ketjap toe en schep om. Laat de witlof op laag vuur karamelliseren tot de suiker en de ketjap aan de witlof ‘hangt’. Breng op smaak met chilipeper en bestrooi met gefruite uitjes.

witlof met wortel (beeld: wikipedia)