Gekke trek tijdens de zwangerschap

geroosterde venkel

Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap vaak trek in de meest vreemde voedselcombinaties. Bijna 85 procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Veel vrouwen vertonen een voorkeur voor zuur, chocolade, ijs en snoep.

Gekke trek
Hoe het komt dat zwangere vrouwen gekke trek hebben is nog onduidelijk. Sommige deskundigen denken dat het komt doordat vrouwen een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebben gedurende de zwangerschap. Zo zal plotseling veel vlees eten wijzen op een gebrek aan ijzer.

Andere deskundigen zeggen weer dat het komt doordat het lichaam negen maanden lang hard werkt. Je hebt hierdoor meer behoefte aan extra voedsel.

Hormonen
Ook de hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Logisch dat je zin hebt in vreemde voedselcombinaties, zeggen verschillende deskundigen. De hormonen gieren namelijk door je lijf. Volgens deskundigen gaat het vooral om het hormoon Oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor veel veranderingen in je lichaam en een verhoogde bloedtoevoer. Dat heeft weer invloed op je gevoelige smaakpapillen.

Vreemde voedselcombinaties
Een aantal vreemde voedselcombinatie van zwangere vrouwen op een rij:

Chantal, moeder van Lindy (1/2 jaar): Als ik er weer aan denk word ik misselijk, maar tijdens mijn zwangerschap kon ik geen genoeg krijgen van augurk met ijs. De meest vreemde combinatie, maar wat was het lekker.

Linda, moeder van Daan (1 jaar): Tonijn, Tonijn! Het liefst op brood. Ik kon zelfs in de ochtend een broodje tonijn maken. Mijn man was daar alleen minder blij mee.

Sabine, moeder van Noa (6 maanden): Tijdens mijn zwangerschap at ik dagelijks chocolade. Ik wist dat het verkeerd was, maar het lukte me gewoon niet om geen reep mee te nemen als ik in de supermarkt was. En dat terwijl ik normaal gesproken helemaal niet zo’n chocoladeliefhebber ben.

Tip van Babyvandaag
Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap niet voor twee te gaan eten. Heb je erg veel trek? Kies dan voor een gezond alternatief. Natuurlijk mag je eens toegeven aan die lekkere trek, maar doe het niet te vaak. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Zorg dus voor een gevarieerd en gezond eetpatroon. En sla vooral het ontbijt niet over!

En jij?
Heb of had jij ook tijdens je zwangerschap zin in de meest vreemde voedselcombinaties? Vertel het ons hieronder!