Welke superfood zaden en poeders zijn waar goed voor?

geroosterde venkel

Als je door de natuurwinkel loopt, gaat er een wereld voor je open. Je ziet allerlei groenten, granen en peulvruchten waarvan je nog nooit hebt gehoord. Zo is het ook bij de afdeling zaden. Dit artikel onthult de gezondheidsvoordelen van verschillende zaden en poeders.

De sesamzaadjes herken je natuurlijk meteen, maar wanneer je wat verder kijkt zie je er ineens chia- en hennepzaden tussen staan. Hetzelfde geldt voor de poeders en voedingssupplementen. Gebruiken jullie weleens macapoeder of chlorella? Ontdek de gezondheidsvoordelen van deze producten!

Chiazaden

Het zijn de beginselen van de Chiaplant die in Midden-Amerika groeit. Voeg deze kleine krachtpatsers toe aan je salade of ontbijt om optimaal te profiteren van zijn kracht.

Eigenschappen
– Rijk aan calcium, magnesium en ijzer
– Goed voor de stoelgang

Lijnzaad

De stoffen van lijnzaad komen het beste tot hun recht als je ze van tevoren even vijzelt. Doe je dit niet, dan blijven de zaadjes ook in je lichaam heel.

Eigenschappen
– Bevorderen van stoelgang
– Goed voor transport van voeding

Hennepzaad

Nee, je gebruikt dit niet om wiet te kweken. Deze zaden hebben een hoop gezondheidsvoordelen, zonder enig ‘stoned’ gevoel.

Eigenschappen
– boordevol omega 3 & 6
– eiwitrijk

Chlorella

Deze micro-alg bestaat voor 60% uit eiwit en is dus hartstikke goed voor vegetariërs. Naast smoothies en sappen is er nog een manier om dit poeder in je dieet te verwerken. Mix chlorella met tahini en wat honing en je hebt een pasta om bijvoorbeeld een rijstwafel mee te besmeren.

Eigenschappen
– Bestaat voor 60% uit eiwitten
– Ondersteunt je energieniveau
– Veel zink en ijzer

Tarwegraspoeder

Zodra het woord gras naar boven komt, denk je aan koeien die in de wei staan te grazen. Nee, tarwegras is heel iets anders. Het bestaat namelijk uit de binnenkant van de scheuten van een tarweplant.

Eigenschappen
– energielevel gaat omhoog
– veel vitamines en mineralen
– rijk aan aminozuren

Macapoeder

Maca is een zeer zeldzame plant die in Peru groeit. Het poeder wordt van de knol gemaakt en hier komt een uitgebreid drogingsproces aan te pas.

Eigenschappen
– verhoogt je libido
– houdt je energie op peil
– veel vezels, mineralen en koolhydraten

Bron: I breathe Im hungry, De Tuinen