Gordels vast en stilzitten!

geroosterde venkel

Levensgevaarlijk natuurlijk. De overheid heeft het vervoeren van kinderen tegenwoordig niet voor niets aan wettelijke regels onderworpen. Toch zijn die niet voor iedereen even duidelijk. We zetten de belangrijkste regels voor je op een rij.


Kinderen van 1 en 2 jaar

Kinderen tot 3 jaar mogen alleen worden vervoerd in een passend en goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem. Ze mogen voorin en achterin meerijden. Zet voorin wel de airbag uit – heel belangrijk! – als het kind in een achteruitkijkend zitje zit.

Kinderen vanaf 3 jaar tot 1.35 meter
Ook kinderen vanaf 3 jaar die nog niet langer dan 1.35 meter zijn, mogen alleen worden vervoerd in een passend en goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem. Passend is voor de jongste categorie een kinderzitje en als ze wat ouder zijn een zittingverhoger. Ze mogen voorin en achterin.

Zijn achterin al twee zitjes in gebruik en is er geen ruimte meer voor een derde zitje, dan hoeft het derde kind niet in een kinderzitje. Je mag het kind op de middenplaats op de achterbank tussen twee kinderzitjes vervoeren zonder zitje, mits het kind is vastgezet met de (heup)gordel.

Een zitje is ook niet verplicht als een kind een kort stukje met iemand anders meerijdt. Bijvoorbeeld met vriendjes en of bij opa en oma in de auto, of in een taxi. Mits incidenteel; als opa en oma elke week de kinderen van school halen, moeten zij een zitje gebruiken. En anders: met gordel op de achterbank.

Kinderen groter dan 1.35 meter
Kinderen die langer zijn dan 1.35 meter moeten voor– en achterin de auto de autogordel om en hoeven alleen een stoelverhoger gebruiken als dat extra comfort geeft.

ECE-Reglement 44/3 of 44/04
Ook het zitje zelf moet aan voorschriften voldoen. Het moet zijn goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04. Tegenwoordig moeten alle zitjes om verkocht te mogen worden, aan deze eis voldoen. Neem je een zitje van iemand over, check dan of het een goedgekeurd systeem is.

Airbag
Babyzitjes die naar achteren gericht zijn mogen alleen voorin gebruikt worden als de airbag uitgeschakeld is. Ook bij alle andere zitjes is het raadzaam de airbag uit te schakelen als het zitje voorin staat. Als de airbag niet uitgeschakeld kan worden en het kind kan niet achterin, zet dan de stoel zo ver mogelijk naar achteren.

Het beste kinderzitje
Wil je weten welk kinderzitjes het veiligst zijn? Bekijk dan de uitslag van de ANWB Kinderzitjestest 2011. In de ANWB Webwinkel zijn de beste zitjes online te bestellen.

Buiten Nederland
Voor het buitenland kunnen andere regels van toepassing zijn. Raadpleeg ANWB Rechtshulp voor meer informatie. Of bel voor gratis advies: 088-2697788 (exclusief voor leden).