Groene vingertjes

geroosterde venkel

Maar welke planten zijn leuk voor kinderen? Waterkers, tuinkers, aardbeien en zonnebloemen worden vaak genoemd. Tips & tricks:

Tuinkers
Deze groente is te koop in de supermarkt. Tuinkers is lekker door de salade, of op een cracker met smeerkaas of leverpastei.

De tuinkers kun je in boterkuipjes zaaien. Leuk om je kind eerst het boterkuipje te laten versieren! Vul het boterkuipje vervolgens met watten en leg daar de zaadjes op. Zet het kuipje op een zonnig plekje in de vensterbank. Het is belangrijk dat de tuinkers vochtig blijft, maar wees voorzichtig, want je geeft het plantje vaak al te snel water. Gebruik een plantenspuit om de tuinkers van vocht te blijven voorzien. Na een week is de het plantje al flink gegroeid.

Tuinkers kan je zowel buiten als binnen planten. Doe je het buiten, dan kan je een bak (ongeveer 20 bij 20 cm) vullen met potgrond. De laag potgrond is dik genoeg als je wijsvinger er helemaal in verdwijnt. Het is belangrijk dat de bak op een zonnige plek staat. Het duurt ongeveer een maand voordat de tuinkers in de tuin is gegroeid.

Aardbei
De plantjes zijn te koop bij het tuincentrum. Aardbei is lekker op beschuit of door de yoghurt, maar je kan het natuurlijk ook gewoon zo opeten.

De aardbeienplant staat natuurlijk erg leuk in een zelfgemaakte pot. Gebruik hiervoor een leeg melkpak. Maak deze goed schoon met water en afwasmiddel. Snijdt de bovenkant eraf en prik gaten in de bodem. Schilder het pak in één kleur en plak daar vervolgens leuke plaatjes op. Maak de plaatjes vervolgens waterdicht door vernis te gebruiken (te koop in de hobbywinkel).

Nu kan je beginnen met planten. Leg onderin je pot een laagje kiezelstenen. Doe potgrond in je pot en zet de plant erop. Rondom de kluit (wortels) van je plant stop je ook wat potgrond. Je doet aarde in de pot tot ongeveer vier centimeter van de bovenkant. Daarna zet je de pot buiten en geef je het plantje gelijk water. De aardbeiplant kan wel een beetje schaduw hebben. Wacht totdat de aardbeien rood zijn, dan kan je ze plukken.

Waterkers
De waterkers is te koop in de supermarkt. Deze groente is lekker door de salade of op een broodje kaas.

De waterkers kun je in principe op dezelfde manier planten als de tuinkers. Plant je de zaadjes in de aarde, zorg er dan voor dat je de zaadjes afdekt met een dun laagje aarde van 0,5 cm. Plant je de zaadjes in watten, leg er dan donker plastic overheen. Of doe de deksel op het boterkuipje en prik daar gaatjes in. Het duurt ongeveer 11 dagen voordat je plantje is gegroeid.

Zonnebloem
Een mooie bloem die tot heel hoog kan groeien. Zaadjes zijn te koop bij het tuincentrum.

Heb je een lege fles zonnebloemolie? Maak deze dan eerst goed schoon en let erop dat de fles waterdicht is. Onder in de pot doe je een laag hydrokorrels, die het vocht opzuigen. Doe daarna potgrond in de fles, tot ongeveer 5 centimeter van de bovenkant. Geef het plantje alleen water als de aarde droog is. Dan even afwachten hoe hoog de zonnebloem gaat worden!