Herfstbrood

geroosterde venkel

Terwijl de bladeren vallen en de regen gezellig tegen het raam tikt besef ik dat de herfst definitief is begonnen. Morgen trekken we het bos in voor een stevige wandeling. Paraplu, regenlaarzen en natuurlijk ons favoriete herfstbrood mee! Daar breken we lekkere dikke hompen van terwijl we genieten van de bonte natuur en dat heerlijke herfstgevoel. Nu geniet ik van de geur die het brood in mijn huis verspreid.

Herfstbrood

Voor het deeg:
500 gram meergranenmeel
275 ml water
1 zakje gedroogde gist
1 eetlepel (wal)notenolie
1 tl zout
1 el honing

En voor de vulling:
150 gram gedroogd fruit: rozijnen, dadels, pruimen en/of vijgen
2 kleine appeltjes (bijv. Elstar)
150 gram noten: hazel- of walnoten
1 theelepel gemalen kaneel

Voor het kneden van het deeg gebruik ik altijd de kneedfunctie van mijn broodbakmachine. Met de hand of in de keukenmachine kan natuurlijk ook.

Doe alle ingrediënten volgens de aanwijzingen van de fabrikant in de vorm van je bbm. Kies het kneedmenu en start de machine. Hou even in de gaten of er misschien een extra scheutje water voor een soepel deeg bij moet. Of misschien wel wat extra meel als het deeg te nat blijft. Voeg na het piepsignaal (of na zo’n 10 minuten) de ingrediënten voor de vulling toe.
Wanneer het programma gereed is, heb je het deeg t/m de eerste rijs bereid. Neem het deeg uit de vorm en sla de lucht eruit (niet kneden!). Vorm er een mooie deegbol van en leg het op een bakplaat of in een broodblik (cakeblik mag ook!). Laat het brood onder een schone keukendoek op de aanrecht nog eens 30 minuten rijzen (= 2e rijs).
Verwarm de oven voor op 220 ºC en bak het brood in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Het deeg is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Klinkt het nog dof? Schuif het brood dan nog 5 minuten in de oven en controleer opnieuw.

Dit brood is trouwens ook erg lekker bij een kaasplankje met appel/perenstroop.