Het Boer zoekt Vrouw kookboek

geroosterde venkel

‘De eerste herfstbuien storten zich op huis en tuin. De dahlia’s en herfstasters gedijen er goed bij. Het is tijd om buiten het huis op te ruimen. Langzaam en met tegenzin verplaatst het leven zich weer naar binnen. Op mooie dagen maken we lange wandelingen of gaan we erop uit om bramen te plukken. Na afloop warmen we ons aan een kom pittige pompoensoep. Steeds vaker bezemen we de ronddwarrelende herfstbladeren uit huis.’

Ik zit op de bank en las net het heerlijke begin van het herfsthoofdstuk van mijn nieuwe aanwinst: het Boer zoekt Vrouw kookboek. Boer zoekt Vrouw kookt volgens de seizoenen. Ook de lente, zomer en herfst worden aangekondigd met zulke sfeervolle teksten waarvoor ik lekker ga zitten.

Het boek is gebaseerd op -hoe kan het ook anders- de populaire serie waarvoor we elke zondagavond massaal gaan zitten. Pure ingrediënten zijn de input voor heerlijke traditionele Hollandse gerechten met een moderne twist. Van zomerse aardappelsoep en pompoensoep en appeltaartjes voor het najaar tot zuurkool met appel, draadjesvlees, gestoofde rode kool met kaneel en hangop met pruimen voor op winterdagen. Voor de lente is er een salade met verse kapucijners en gerookte kip én mijn favoriete panna cotta met rabarber. Voor wie net als mij ook dol is op de Hollandse seizoenen, is dit boek echt een hebber!

Dirk-Jan, Gerrit, Hans… voor wie ga jij de keuken in om deze peertjes te maken?

Peren in kriekenbier, nagerecht voor 4 personen:

1 vanillestokje
2 flesjes kriekenbier (Belgisch kersenbier)
100 gram fijne tafelsuiker + 3 eetlepels
4 bijna rijpe handperen
150 gram mascarpone of een andere roomkaas
1/2 eetlepel citroenrasp
muntblaadjes

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. Breng het bier met de 100 gram suiker en het vanillestokje in een grote pan aan de kook. Laat alles 3 minuten zachtjes koken en roer tot de suiker is opgelost.
Halveer de peren, schil ze en verwijder het klokhuis. Leg de halve peren in het bier en laat ze op laag vuur 15 minuten pocheren.
Schep de peren voorzichtig met een schuimspaan uit de pan. Kook het vocht in tot ca. 2 dl en verwijder dan het vanillestokje.
Klop de mascarpone op met de rest van de suiker en de citroenrasp.
Snijd de halve peren in een waaiertje; laat de steel zitten. Schep op elk bord wat warme siroop, leg daarop de peer en een schep mascarpone. Garneer de peren met de munt.

Het Boer zoekt Vrouw kookboek is van uitgeverij Inmerc en kost 14,95 euro. Op de Campina-melkpakken zit nu een kortingsbon van 2,50 euro voor het boek.

Heb jij de Boer zoekt Vrouw-site al bezocht?