Hoe bescherm je jouw kind tegen teken?

geroosterde venkel

In de zomer is het erg leuk om met je baby of kind de natuur in te trekken. Naar het bos om af te koelen onder de bomen of dieren aaien op de kinderboerderij, voor je kind is het een groot avontuur. Kijk alleen wel uit dat een teek geen roet in jullie mooie dag gooit!

Een teek is een insect die zich vastbijt aan je huid en zich volzuigt met bloed. Een teek lijkt op een kleine spin en is vooral in de zomer actief. Een teek kan nare ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme kan erge schade aanrichten aan je gewrichten, hart en zenuwstelsel. Je kunt je kind eenvoudig beschermen tegen teken door maatregelen te nemen.

Hoe bescherm je jouw kind (en jezelf)?
– Blijft in het bos op de wandelpaden en ga niet op verkenning door het struikgewas.
– Zorg dat de benen en armen bedekt zijn met kleding en draag sokken over je broek. Kleine kinderen kun je het best een pet laten dragen.
– Trek lichtgekleurde kleding aan, daarop zie je teken het best.
– Gebruik anti-muggencrème met DEET (maximaal 20%). Smeer dit alleen niet op de handen van je kind en gebruik het niet bij kinderen jonger dan 2 jaar oud.
– Laat je kind geen dieren aaien, zoals schapen en geiten. Er kunnen namelijk teken van de dieren op jouw kind springen.
– Check je kinderen en jezelf wanneer je weer thuis bent. Teken houden van donkere, warme plekjes dus kijk vooral de oksels, tussen de vingers en tenen, in het haar en de geslachtsdelen na.

Toch een teek?
– Verwijder de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang die je kunt kopen bij de apotheek.
– Pak de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast en trek hem er recht uit. Knijp niet in zijn lichaam en draai ook niet met de tang, daardoor kan je de teek beschadigen wat infecties bij je kind kan veroorzaken.
– Ontstaat er een rode kring op de plek van de beet? Ga dan direct naar de huisarts. De kring wijst namelijk op de ziekte van Lyme en alleen met antibiotica kan je kind hiervan genezen.

Voor meer informatie over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme, ga naar Lymenet.nl.