Hoe leer je een kind omgaan met geld? (deel 4)

geroosterde venkel

Het is heel belangrijk om goed om te gaan met geld. Vooral voor kinderen kan dit moeilijk zijn. Daarom is het goed om ze al van jongs af aan met geld te laten omgaan. Deze week geven we een overzicht van wat je wel en niet moet doen.

Wel doen:

Het goede voorbeeld geven
Geef je kind het goede voorbeeld. Wanneer je zelf slordig met geld omgaat, gaat je kind dit gegarandeerd overnemen.

Sparen stimuleren
Sparen is altijd goed, niet alleen voor nu, maar ook voor later. Door je kind al vroeg met sparen te laten beginnen, zullen ze dit later ook doen.

Een spaarrekening openen
Open bij de geboorte van je zoon of dochter al een spaarrekening en boek hier bijvoorbeeld elke maand geld op. Als je het kan missen, kan je ook elk kwartaal de kinderbijslag op de spaarrekening zetten.

Zakgeld geven
Begin je kind met zakgeld geven vanaf een leeftijd van 6 jaar. Je kind leert sparen voor wat hij zelf wil en dat het dus niet allemaal vanzelf komt aanwaaien. Hoe ouder je kind, hoe meer zakgeld je kan geven.

Nadenken over de toekomst
Denk goed na over de toekomst. Wanneer je kind 18 is wil hij vast wel al direct beginnen met rijlessen of wanneer hij gaat studeren en op kamers gaat, wil hij vast wel zijn kamer leuk inrichten. Denk na hoe je dat gaat financieren. Moet je kind het zelf betalen of delen jullie de kosten?

Niet doen :

Je kind geld voorschieten
Schiet je kind nooit iets voor. Zo leren ze nooit met geld omgaan. Geld komt niet aanwaaien, er moet dus zorgvuldig mee worden omgegaan. Maak dit je kind ook duidelijk!

Je kind alles zelf laten betalen
Je kind kan wel zakgeld en kleedgeld krijgen en een bijbaan hebben, maar dat is geen reden om je kind alles zelf te laten betalen. Net als schoolgeld, dat is niet iets wat je kind zelf moet betalen. School is al duur genoeg en ze willen natuurlijk ook een leuk zakcentje hebben om uit te gaan.

Je kind geld laten lenen
Laat je kind nooit geld lenen. Niet van jou, vrienden, familie kennis en ga zo maar verder. Het is net de bedoeling dat ze al jong in de schulden komen te zitten en dit op een latere leeftijd voortzetten.

Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de site van het NIBUD.