Hoe leer je je kleuter omgaan met geld?

geroosterde venkel

Het is heel belangrijk om goed om te gaan met geld. Vooral voor kinderen kan dit moeilijk zijn. Daarom is het goed om ze al van jongs af aan met geld te laten omgaan. Deze week geven we tips voor de allerkleinsten.

Kinderspaarrekening
Open direcht bij de geboorte een kinderspaarrekening voor je kind. Neem de tijd om goed te kijken welke bank de aantrekkelijkste acties heeft. Je kunt ervoor kiezen om maandelijks een vast bedrag over te maken naar deze rekening. Wanneer je kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt, kan je zorgen dat ze bij de rekening kunnen. Dit geld kan hij bijvoorbeeld voor de studie of de aankoop of inrichting van een eigen huis gebruiken.

Kinderbijslag
Wanneer je het geld van de kinderbijslag kunt missen, kun je ervoor kiezen om elk kwartaal het geld op de spaarrekening te zetten. De hoogte van de kinderbijslag hangt af van de leeftijd en de woonsituatie van het kind. Voor kinderen van 0 tot 5 jaar geldt een kinderbijslag van bijna 200 euro per kwartaal. Voor andere bedragen en informatie over de kinderbijslag kun je kijken op: www.svb.nl

Spaarvarken
Centjes in het spaarvarken gooien vinden de kleintjes echt heel leuk. Maak daar dan ook een speciaal moment van en moedig je kind aan om de centjes erin te doen. Of hij echt beseft wat hij doet, is maar de vraag, maar: alle beetjes helpen. Je kunt ook centjes als beloning geven, als je kindje iets goeds gedaan heeft. Zo heeft hij iets om trots op te zijn.

Zelf laten betalen
Laat je kindje af en toe zelf zijn chips of drankje betalen. Zo ziet hij dat dit iets kost en dat hij ook nog wel eens centjes terug krijgt.

Boodschappen
Boodschappen doen is hoort er voor elk gezin bij, en je kunt je kinderen hier perfect bij betrekken. In de winkel kan je kind je helpen om de benodigde spulletjes pakken, in het wagentje te doen en later op de band bij de kassa te zetten. Wanneer je kind iets mee pakt dat je niet nodig hebt, koop het dan ook niet en leg dat uit aan je kind. Zo leert hij dat hij niet alles kan krijgen wat hij wilt.

Winkeltje spelen
Een leuke manier om je kind te leren met geld om te gaan is om winkeltje te spelen. Koop wat speelgeld en een kassa en misschien nog een leuk winkelmandje. Voor de producten kun je lege verpakkingen uit huis gebruiken. Laat je kind de prijs van de producten bepalen en plak er samen een sticker op. Wanneer ze een veel te lage of hoge prijs zouden vragen, overleg dan met je kind over de prijs. Zo leert hij spelenderwijs wat goedkopere en duurdere producten zijn.