Hoge hakken in de keuken

geroosterde venkel

Twee kokende, én gelukkig voor ons ook schrijvende, dames Petra de Hamer en Janneke Vreugdenhil hebben een heerlijk vrouwenkookboek gemaakt. Ja, vrouwen in de keuken zijn anders dan mannen! Volgens P & J blazen wij niet hoog van de toren. Vrouwen zitten niet zo nodig te wachten op hoe we iets moeten maken. ‘Wij willen laten zien dat je zo-en-zo lekker en gezellig kunt koken. Ook de boodschappen vragen weinig tijd, alle ingrediënten zijn heel goed verkrijgbaar.’

Vrouwen eten emotioneel; elke avond anders, afhankelijk van hun stemming. Daarop spelen Petra en Janneke in in Hoge hakken in de keuken. ‘Op maandag moet je snel door naar de sportschool, de dag erna heb je alleen maar zin in een bord aardappelpuree en een huilfilm op de bank. Op woensdag komen je vriendinnen eten, op donderdag wil je slank eten en in het weekend geef je een feestje of komt je nieuwe liefde eten. Aan elke mood hebben we een hoofdstuk gewijd, plus bonustips over servies etc., chocola en de barbecue aanmaken maar ook cocktailrecepten en smoothies & sapjes.’ Voor de hoofdstukken hebben ze moods als ‘druk, druk, druk’, ‘ladies night’ en ‘met dikke sokken op de bank’.

Veel gegiechel klinkt op mijn vraag of je op hoge hakken kunt koken. ‘Jazeker, op onze manier wel! Wij staan maar kort in de keuken. Vaak een kwartier maar hooguit een halfuur. Daarna schuiven we lekker aan om te kletsen en genieten.’

Jannekes favoriete recept is de rivierkreeftjes met papaya, Petra gaat voor de gegrilde zeebaars met sinaasappel en venkel. Ook alle chocoladerecepten zijn bij beide favoriet. De pure chocoladetaart met frambozen moet iedereen dan ook absoluut maken. Ook het ontbijtje ‘the morning after’ is een verplicht nummer.

Voor pure chocolade, mits minimaal 70%, mag je hen wakker maken. ‘Als het dan persé moet’, voor alle andere dingen blijft Janneke op één oor. Petra mogen we voor allerlei lekkere gerechten zó wakker maken.

Petra de Hamer is freelance journalist op het gebied van reizen, lifestyle & culinaire zaken en schreef nog meer leuke (kook)boeken zoals Spaghetti met Ballen. Uit de vlotte vingers van Janneke Vreugdenhil verschijnt elke dag een stukje in NRC Next dat ook meteen op haar weblog te lezen is. Verder schrijft zij mee aan andere kookboeken en veel culinaire artikelen, kookcolumns, proefnotities en restaurantrecensies. Bezoek ook eens hun websites met nog meer leuke en lekkere informatie: www.petradehamer.nl en www.etenenzo.nl.

Pasta met wodka & garnalen, voor 6 personen:

600 gram penne (pasta)
zout
3 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel gedroogde chilipeper (peperoncino)
50 ml wodka
10 trostomaten, in blokjes
100 gram zwarte olijven, ontpit
500 gram gamba’s, gepeld
3 eetlepels bladpeterselie, fijngehakt
extra vierge olijfolie

Breng in een grote pan water aan de kook en voeg royaal zout toe. Kook hierin de penne volgens de instructies op de verpakking beetgaar. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en peperoncino 30 seconden. Blus met de wodka, laat even bruisen en voeg daarna de tomaten toe. Laat 2-3 minuten bakken tot de tomaten zacht worden.
Halveer de olijven en voeg ze toe, evenals zout naar smaak. Draai het vuur wat lager en laat de saus 5 minuten pruttelen. Voeg de gamba’s toe en warm ze 2 minuten mee. Giet de pasta af in een vergiet en vang daarbij 100 ml kookvocht op. Doe de pasta terug in de pan en voeg het kookvocht en de saus toe.
Serveer de pasta in een grote schaal of verdeeld over 6 borden. Besprenkel met extra vierge olijfolie en bestrooi met peterselie.

Hoge Hakken in de Keuken,
Petra de Hamer en Janneke Vreugdenhil
Uitgeverij mo’ media

ISBN: 978-90-5767-234-7
Prijs: € 14,95