In-30-dagen-fit-challenge: ‘Joh, dat gaat je niet lukken’

fit-challenge

VIVA’s Marloes wordt dertig. Ze is bang voor De Grote Aftakeling. Om haar lijf nog even een fitheidboost te geven, wil ze in dertig dagen fit worden. Want zodra ze de drie-nul aanraakt, gaat het sowieso niet lukken, verwacht ze. Nu wel?

Deze maand word ik dertig. En daar zie ik een beetje tegenop. Omdat het volgens velen vanaf deze leeftijd lichaamswise alleen maar bergafwaarts zou gaan. Shit, ik kan nu al niet eens een sprintje trekken naar de trein. En als ik over een hobbelig pad fiets, deinzen mijn buik en onderkin mee. Ik kook soms gezond. En de afgelopen jaren heb ik me het rambam betaald aan sportschoolabonnementen, schaats- en bootcampclubjes – om er vervolgens vaak niet heen te gaan. Het is tijd. En dus ga ik van alles proberen om zo snel mogelijk een fittere versie van mezelf te worden. Oftewel: betere conditie, gezonder eten, afvallen en strakker in mijn vel. Ik grijp alles aan: detox, gezond eten, bewegen. Ik heb een plan gemaakt voor dertig dagen. Lukt dat nog?

Dag 1: Klaar voor de start

Nu begin ik voor het eggie. Maar echt. Aardbeien met slagroom. Patat met pindasaus. Stroopwafels. Milka-Oreo. Das war einmal. Ik begin met een detoxkuur. Zeven dagen sapvasten schijnt een goede kickstart te zijn voor een nieuwe levensstijl. De boxen zijn geleverd, mijn koelkast gevuld.
“Kijk eens!” Ik zit met mijn collega’s aan de lunchtafel en hou mijn lunch – een flesje spinazie-appeljuice – omhoog. “Serieus, lekker dat het is.”
“Joh, dat gaat je toch niet lukken.”
“Hoezo niet?”
“Een zevendaagse detox is láng. Daarbij krijg je koppijn, visioenen, zin in alles wat je niet mag. En vergeet niet dat je gigantisch uit je bakkes gaat meuren. En uit al je poriën.”

Ik ben stil. Maar door die opmerking dat het met toch niet zal lukken, ben ik gemotiveerder dan ooit.

Klik op de afbeeldingen hieronder om te zien hoe het me de rest van de maand is vergaan.

VI 37 2025 LR Marloes runkeeper-1 klein

VI 37 2025 LR Marloes runkeeper-2 kleinVI 37 2025 LR Marloes runkeeper-3 klein

Missie mislukt, dus. Want wat had ik ook alweer dertig dagen geleden met mezelf afgesproken? Toch is het niet helemaal voor niets geweest. “Wetenschappelijk is bewezen dat mensen drie tot zes maanden de tijd nodig hebben om een gedragsverandering door te voeren,” zegt Lino, m’n personal trainer. “De wil is er wel, maar het gaat om doen. Er écht voor gaan.” Zijn woorden blijven door mijn hoofd malen. Ik hoor mezelf nog te vaak zeggen: morgen begin ik écht. Waarom onderneem ik niet meteen actie? “Zonder doel gaat het sowieso niet lukken. Maak een plan. Stel concrete, meetbare – en vooral – haalbare doelen,” zegt ie. Dat is wat ik ga doen… Nu écht.

Blijf me volgen

De juiste balans tussen sporten, rusten en gezonde voeding heb ik nog niet gevonden. Maar er is hoop! Op VIVA.nl blog ik vanaf vrijdag wekelijks verder om te laten zien dat het me ná mijn dertigste wel lukt. Doe jij ook mee?

Tekst: Marloes Teerenstra
Beeld: Judith Vermeijs