Is jouw vriendschap babyproof?

geroosterde venkel

Maar hoe gaat het nu verder met jou en je vriendinnen die geen kind hebben? Begrijpen zij dat jouw leven anders is? Begrijp jij dat het voor hen ook wennen is? Blijft de vriendschap zoals die was of niet? Kun je vriendinnen blijven als jullie werelden zo anders zijn? Kortom: is jouw vriendschap babyproof?

Kijk eens even naar onderstaande situaties:  • Vriendin komt op bezoek. Gezellig! Daar was je nou echt even aan toe. Lekker bijkletsen. Vol overgave barst je los over alles wat je bezig houdt: vannacht 3 x eruit, hij had zo’n buikpijn, dat was zo zielig, volgens mij komen zijn tandjes, maar gisteren lachte hij zo lief, het leek echt alsof hij precies wist waar ik het over had, hij kan al heel veel, hij bewoog zijn vingers, zo grappig, hij heeft nu al sinds vanochtend geen poepluier meer gehad, hij zou nu toch niet verstopt zijn? Misschien moet hij wat meer drinken. Het is ook zo warm, daar kan hij niet goed tegen en laatst had hij opeens zijn teen in zijn mond, wil je alle 130.000 foto’s even zien? Tot je verbazing zit Vriendin een beetje glazig voor zich uit te staren.


  • Je gaat de stad in met Vriendin. Zij staat al helemaal klaar om te vertrekken, en jij moet nog alle luiers, spuugdoekjes, speentjes, sokjes en knuffels verzamelen en je vraagt je af of je nog een luier moet verschonen, ja toch liever maar wel en waarschijnlijk is dit shirtje te warm/koud, dus moet anders, parasolletje wel/niet mee, toch liever wel, en voor de zekerheid toch nog maar wat extra kleertjes… Vriendin is ondertussen maar weer neergeploft op de bank.


  • Eindelijk de stad in! Dat is al lang geleden, een middagje stadten! Je hebt al zeker 2 winkels gehad en nu laat Baby duidelijk merken dat hij daar geen zin meer in heeft. Jij bent waanzinnig trots op Baby dat hij zich zo lang zo goed gedragen heeft. Maar het lijkt wel alsof Vriendin daar anders over denkt… Hoeveel winkels wilde zij eigenlijk in?


  • Tijd om bij te komen in een cafeetje. Terwijl jij en Vriendin lekker keuvelen over koetjes en kalfjes, begint Baby een beetje te piepen. Logisch, het is etenstijd! No problem, terwijl Vriendin net over haar laatste verovering begint, plop jij even je borst uit je bh en je legt de kleine aan. Heel natuurlijk. En daarom is het heel vreemd dat het verhaal van Vriendin opeens afgelopen is en ze een beetje gegeneerd om zich heen zit te kijken…

Komt dit je bekend voor?
Dat is niet zo best! Het is natuurlijk voor iedereen duidelijk dat jij een van de biologische wereldwonderen hebt volbracht door zo’n prachtige, gave baby op de wereld te zetten. En daar heeft echt iedereen alle respect voor, en niet in het minst jouw vriendin!

Balans
Probeer een balans te vinden tussen je mama-zijn en je vriendin-zijn. Kijk, je vriendin snapt ook wel dat het niet echt handig is om haar persoonlijke problemen met je bespreken als je net met één hand spuug uit je haar probeert te wassen en terwijl je een huilende baby met een flinke spuitpoepluier vasthoudt… Maar jullie zijn natuurlijk niet voor niks vriendinnen: communicatie is het antwoord!


  • Praat er gewoon over, zeg wat er op je hart ligt. Vertel over de leuke, mooie, moeilijke en grappige momenten. Leg uit hoe deze ervaring je veranderd heeft. En vooral: Laat haar weten dat zij ook nog steeds een grote rol in je leven speelt!
  • Luister naar haar en haar verhalen en avonturen. Maak er ook echt tijd voor om lekker te kletsen! Dan ben jij ook weer helemaal bij!
  • En ook heel belangrijk: ga samen leuke dingen doen met en zonder baby! Leuke uitjes met Baby erbij zijn een ideale gelegenheid voor je vriendin om je kindje te leren kennen. Kan zij leuke tante spelen als jij de strenge, maar rechtvaardige moeder moet zijn! En een uitje zonder baby… dat heeft natuurlijk geen uitleg nodig!!
Beloning
Eigenlijk is het hetzelfde in elke relatie. Je moet er wel wat moeite voor doen om het gezellig te houden… maar de beloning is ook groot: een fijne vriendschap voor jou en een vrolijke tante voor Baby!