Is mijn kleuter hooggevoelig?

geroosterde venkel

Hij is in zichzelf gekeerd en speelt het liefst 1 op 1 met andere kinderen. Hij sluit zich moeilijker aan bij anderen en erg gevoelig voor spanningen en voelt buien van andere personen aan. Op school gaat alles prima maar is niet weerbaar. Ben een keer bij een paragnost met hem geweest en hij zij ook dat hij erg gevoellig. Is hij een hsp kind?

Coach Esther
Ik begrijp dat jij je wat zorgen maakt over de gevoeligheid van jouw zoontje. Op de prille leeftijd van 4,5 is het echt nog te vroeg om concrete uitspraken te doen over hooggevoeligheid. Het ene kind is nou eenmaal het andere niet.
Op deze leeftijd zijn kinderen zeer ontvankelijk voor hun omgeving en imiteren zij het gedrag van de ouders. Het kan dus heel goed zijn dat jij of iemand anders, in de directe omgeving van je kind, ongemerkt gevoelig reageert op harde geluiden. Het kind neemt al gauw de (vaak onbewuste) reacties van de ouders en/of opvoeders over. Let daar eens op.

Ik raad je ten sterkste af om met je kindje naar paragnosten en andere raadgevers te gaan, hoe goed je het ook bedoelt. Hij zou wel eens kunnen gaan denken dat er iets mis met hem is en dat is natuurlijk niet het geval. Neem je zoontje gewoon zoals hij is, gevoeligheid en al. Als hij over een paar jaar (vanaf 6 jaar) echt hinder ondervindt van zijn gevoeligheid, dan is het vroeg genoeg om er eventueel iets aan te doen.

Voor nu denk ik dat zijn gedrag gewoon past bij een kind dat zijn plekje in de wereld probeert te vinden. Hij is nog te jong om allerlei sociale vaardigheden nu al onder de knie te hebben. Het ene kind ontwikkelt zich iets sneller dan het andere, je kunt het niet vergelijken.

Coaching
In de tussentijd kun jij een aantal dingen doen die hem misschien wat meer rust geven.

– Een olielampje of spray met etherische lavendelolie branden of sprayen voor het slapen gaan ontspant en help je zoontje zich wat meer af te sluiten.

– Een rustige massage van de voetjes werkt wonderen om hem te kalmeren na een dag vol indrukken.

– Wat meer rustpunten inbouwen gedurende de dag helpen hem om de indrukken van buitenaf te verwerken.

– Let op hoe jijzelf of anderen in zijn omgeving reageren op indrukken en harde geluiden, grote kans dat hij dit overneemt.

– Nodig eens een groepje kinderen uit om te komen spelen, maar doe dit geleidelijk. Beging bij twee en bouw dit uit zodat je zoontje rustig kennis kan maken en kan wennen aan grotere groepjes.

– Een kind van 4,5 is nou eenmaal niet (verbaal) weerbaar, de een wat meer dan de ander, dit is iets wat hij nog moet leren. Verwacht geen vaardigheden die niet bij de leeftijd passen.

Het komt goed.