Je bent wat je rijdt…

geroosterde venkel

Worden we op de snelweg rechts ingehaald door een BMW of Audi, dan verbaast ons dat niets. En als je achter een Fiat Panda of Kia Picanto rijdt, houd dan afstand. Achter het stuur zit vrijwel zeker een vrouw of oude van dagen die liever niet de weg op gaat.

Het is niet gek dat we zo denken. Bepaalde merken hebben nu eenmaal een ijzersterk imago. Soms zo bedoeld door de fabrikant, maar vaak ook tegen wil en dank. In dat laatste geval doen autofabrikanten hun uiterste best om deze vooroordelen over het merk – vaak tevergeefs – weg te nemen.

Oordeel zelf
We laten hier een paar bekende stereotypen de revue passeren. Ga maar eens na in je kennissenkring en het bijbehorende wagenpark. Zijn de typeringen gebaseerd op de waarheid of zijn het toch vooroordelen?

Jan Modaal rijdt een Opel of een onopvallende Japanner. Met trekhaak, voor als de caravan mee moet. Ook Ford past in dit rijtje thuis. Niet voor niets beroemd geworden om zijn massaproductie en de verregaande versimpeling van het productieproces. Eén auto voor iedereen.

De trekhaak vind je ook achter de Mercedes die wordt gereden door aannemers, slagers, boeren en veehandelaren. Een stevig merk, niet zo subtiel.

Bezitters van een Alfa Romeo houden van stijlvol en sportief en zijn een tikje temperamentvol. Denk er een Italiaan bij.

Met BMW kun je twee kanten op. Het is een auto voor succesvolle mannen. En voor mannen die dit graag willen zijn. Mannen die het graag breed laten hangen, zoals handelaren in het een of ander, kiezen voor een van de duurdere modellen. De oudere modellen worden vaak gereden door jongens die met weinig geld toch stijlvol voor de dag proberen te komen.

Architecten, grafisch ontwerpers en andere mensen met een creatief beroep kiezen vaak voor een auto met klassieke, low key coole uitstraling zoals de Saab. Ook oldtimers als de Snoek van Citroën staan bij de creatieven in hoog aanzien.

De Volvo ten slotte. Bezitters van een BMW of andere snelle wagen die een gezin stichten, stappen vaak over op een nieuwe Volvo station. Kwaliteit en degelijkheid maar vooral stijl is wat het merk aantrekkelijk maakt. Zeker al hij te leasen is.

En wat rij jij?
Als je wilt weten welke auto bij jou past, op basis van praktische zaken als veiligheid, comfort, kofferruimte, trekvermogen voor de caravan of verbruik, gebruik dan de ANWB Autokieshulp.