Kalverenliefde: Pubers & seks

geroosterde venkel

Op slot
Hoe weet je dat de puberteit is begonnen? De badkamer gaat op slot! En blijft heel lang op slot… Je puber heeft namelijk heel wat aan zichzelf te verkennen. Haargroei op de vreemdste plaatsen, een veranderend lichaam en bijkomende schaamtegevoelens en pukkeltjes op die ooit gave huid (hoe oneerlijk, net nu een gaaf huidje zo belangrijk is!), om maar wat te noemen. 

Wat maakt een jongen allemaal mee?
Baardgroei, haar op z’n borst, de stem die zwaarder wordt, en vaak nog erg onbetrouwbaar is, de penis en balzak worden groter en lijken soms een eigen leven te leiden. En natuurlijk de eerste zaadlozingen. Gelukkig gebeurt dat eigenlijk altijd ’s nachts, zodat hij zich daar niet voor hoeft te schamen…

Wat maakt een meisje allemaal mee?
Een meisje krijgt rondere, vrouwelijkere vormen. De heupen worden breder en de borsten beginnen te groeien. Sommige meisjes vinden dat geweldig, anderen vinden het heel vervelend. Uiterlijk wordt nu heel belangrijk en veel meisjes beginnen te experimenteren met make-up en kleding. En dan natuurlijk de menstruatie. Je kleine meisje is nu echt op weg om een vrouw te worden.

Verliefdheid
Nooit zullen de vlinders zo tekeer gaan in je buik als in de puberteit. Deze verliefdheden worden kalverliefde genoemd, maar voor je puber voelt het echt niet zo. Deze verliefdheden zijn heel serieus. Ook het gebroken hart als het niks wordt. Als ouder kun je dit beter ook serieus nemen. Met een dooddoener als: ‘Je bent nog zo jong, het gaat wel over’ kom je niet ver. Laat je kind erover praten als hij/zij dat wil, maar dring niet aan. En inderdaad, uiteindelijk gaat het wel weer over…

Seks
Voor bijna alle pubers is het fenomeen seks bijzonder fascinerend. Het beheerst hun gedachten meer dan bijvoorbeeld … huiswerk. Pubers ontdekken hun eigen lichaam, en zijn heel nieuwsgierig naar de andere sekse.
Hoe kun je als ouder met je puber over seks praten? Tja, dat is niet makkelijk. Heb je het al geprobeerd? Grote kans dat je puber gilde dat hij/zij dat heus al wel wist, en vervolgens de trap op stampte naar haar/zijn kamer om als toegift de deur keihard dicht te knallen. En zich voorlopig niet meer liet zien.
Daar zit je dan met je goede bedoelingen. Voor een puber is het bijna ondenkbaar dat je ouders iets van seks afweten. Pa en ma in de slaapkamer… menig puber krijgt er koude rillingen van.

Hier zijn wat tips om seks wel bespreekbaar te maken:  • Neem films of soaps als aanleiding om dingen uit te leggen. Bijvoorbeeld dat seks niet altijd zo makkelijk gaat en zo fantastisch is als het in films lijkt. Of dat je echt niet zo macho of uitdagend hoeft te zijn als de dames en heren in MTV clips. 
  • Zorg ervoor dat je thuis goede informatie hebt liggen, in de vorm van boeken en folders, binnen handbereik van je zoon of dochter.
  • Let erop dat je altijd, ook bij jongere kinderen, vragen over seks open en eerlijk beantwoordt. Zo houd je de deur open voor meer vragen.
  • Stel zelf geen tegenvragen (houd je nieuwsgierigheid in bedwang) en maak geen grapjes over seks. Je puber kan dat echt nog niet relativeren.
  • Maak je verhaal niet te persoonlijk, houd het enigszins algemeen en zakelijk. Als het te persoonlijk wordt, met jouw eigen ervaringen en te veel toegespitst op het leven van je puber, breng je hem/haar weer in verlegenheid.Informatie
We leven nu in een tijd dat er sowieso veel informatie voor iedereen voorhanden is. Waarschijnlijk weet je puber inderdaad al veel over seks.
Wat kun jij er nog aan toevoegen? Je puber heeft voornamelijk behoefte aan praktische informatie. Zaken als: hoe houd ik mijn lichaam schoon? En, onvermijdelijk, hoe werkt een condoom? Waar haal ik condooms vandaan? Hoe gaat het in z’n werk als je met iemand vrijt? Hoe weet ik of het oké is om met iemand te vrijen?
Ook is het belangrijk om duidelijk te maken dat die seksuele gevoelens oké zijn (want dat zijn ze echt!), dat het heel normaal is om je eigen lichaam te verkennen en dat het echt geen kwaad kan.

Uit onderzoek blijkt dat pubers die met hun ouders kunnen praten over seks vaker veilig vrijen. Ook laten ze zich minder vaak dwingen om dingen te doen die ze niet willen en ze forceren anderen niet om iets tegen hun zin te doen. Het is je inspanningen dus meer dan waard!

Leestips

Boeken voor mama:

Annet Heffels” src=”http://media.vrouwonline.nl/m/m1nxfqwcojoc.gif” align=center border=0>
Praten met je puber
Annet Heffels

S. v.d. Doef & Sanderijn van der Doef” src=”http://media.vrouwonline.nl/m/m1nxfqwcomod.gif” align=center border=0>
Kinderen en seksualiteit
Sanderijn van der Doef
Boeken voor pubers:

Willeke Bezemer & Inez van Eijk” src=”http://media.vrouwonline.nl/m/m1nxfqwconoe.gif” align=center border=0>
Alles over seks
Willeke Bezemer & Inez van Eijk

Sanderijn van der Doef” src=”http://media.vrouwonline.nl/m/m1nxfqwcp6of.gif” align=center border=0>
Ben jij ook op mij?
Sanderijn van der Doef