Kleine wasjes, grote wasjes…

wasmachine

Het is bij mij wekelijkse prik: het doen van een wasje. Zelfs tijdens het schrijven van dit stukje loopt de machine weer lekker te draaien. Altijd als ik het gevoel heb net een stevige was te hebben gedaan, dan dient zich weer een nieuwe lading aan van ‘vieze’ kleding, handdoeken en beddengoed. En dan ben ik een single vrouw, moet je nagaan als je een gezin met twee kinderen hebt… dan draait de wasmachine ongetwijfeld overuren.

WasmachineWeetjes
Dan kun je maar beter een exemplaar in huis hebben dat het goed doet. En, minstens even belangrijk, die ook zuinig is. En wist je dat…

  • Compact color- en fijnwasmiddelen vaak het vriendelijkst zijn voor het milieu? Deze bevatten geen bleekmiddelen.
  • Je vaak veel minder wasmiddel kunt gebruiken dan geadviseerd staat op de verpakking? Vaak worden je wasjes al schoon als je tweederde ervan gebruikt. De W1-wasautomaten van Miele hebben zelfs een doseersysteem, TwinDos, dat automatisch doseert en waarmee je wel tot 30% wasmiddel bespaart. Bovendien is dit ook heel goed voor je favoriete jurkjes en topjes (want: geen overdosering) én ook vriendelijk voor je machine (het voorkomt wasluis, de groei van bacteriën in je machine).
  • Je bij de aanschaf van een machine kunt letten op het energielabel? De A+++-machine is het meest milieuvriendelijk en verbruikt het minste energie. Ook de splinternieuwe W1-wasautomaten zijn in het bezit van dit label.
  • De W1-machines ook beschikken over het PowerWash-systeem? Daarmee wast de machine je outfits zuiniger en 10% schoner – en dat binnen een recordtijd van zestig minuten. Kun je misschien toch nog last minute je feestoutfit opfrissen…

© beeld: Thinkstock