Kookvraag: Londenderrysoep

geroosterde venkel

Als aan het begin van de avond de telefoon gaat, is het vaak mijn moeder: ‘Mag ik je snel een kookvraag stellen…’. En dan komt het prangende vraagstuk. Hoewel prangend, meestal geeft ze in één adem het antwoord.

Twijfel overvalt ons allemaal vaak in de keuken terwijl we met ons gevoel meestal goed op weg zijn. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik stoei er regelmatig mee. En dus belde ik mijn moeder vandaag: ‘Mam, met mij. Mag ik je een kookvraag stellen…’. Haar Londenderrysoep is onovertroffen en dus namen we het recept nog even door.

Voor 4 personen:
1 ui
4 el margarine
1/2 tl kerriepoeder
stukje Spaanse peper
5 el bloem
1 lt bouillon (van tablet)
klein glas droge witte wijn
1/2 dl room
250 gr champignons, geblancheerd

Fruit het gesnipperd uitje in de boter. Voeg de kerriepoeder, Spaanse peper en bloem toe en maak een roux. Voeg in gedeelten de bouillon toe en laat binden. Laat de soep 15 min op middel vuur trekken en zeef. Maak af met de wijn en room. Schep de champignons in de kom en schenk de soep erop.

Ik heb de soep vanmiddag als lunch in een groot wijnglas geserveerd. De soep had ik niet afgemaakt met de room maar had de slagroom (gekoeld!) stijfgeklopt en deze over de bolle kant van een lepel voorzichtig op de soep laten lopen. Bestrooi de glazen met een beetje kerriepoeder. Serveer bijvoorbeeld met lekkere speltbroodjes en roomboter. De speltbroodjes haal ik bij de Bisschopsmolen in Maastricht.