Laat je accu checken

geroosterde venkel

Een haperende accu komt eigenlijk nooit gelegen. Dat je wilt wegrijden en de accu weigert dienst, is iets wat je te allen tijde wilt voorkomen. Dat kan, met onderhoud én een periodieke accucheck.

Nachtvorst zorgt voor startproblemen
Met de winter in aantocht is het goed de staat van je accu te controleren. Kou is echt funest voor je accu. En een haperende accu zorgt geheid voor startproblemen.

Tijdens de eerste winterse dagen krijgt de Wegenwacht ongeveer drie keer zoveel meldingen over defecte accu’s binnen als normaal. Bij temperaturen onder het vriespunt neemt de capaciteit van een accu met zo’n 50% af. Het komt dus voor dat een ogenschijnlijk prima accu bij de eerste nachtvorst blijkt te zijn overleden.

Hoe weet je dat je accu onderhoud nodig heeft?
Accu’s zijn onderhevig aan inwendige slijtage. Een slechte accu is te herkennen aan steeds minder beschikbare startstroom. Je merkt dat de motor steeds moeizamer rondloopt en het ook langer duurt voordat hij aanslaat.

Volledig opladen
De levensduur van een accu is ruwweg drie tot tien jaar, afhankelijk van de gebruiksomstandigheden. Bij korte ritjes zal een accu eerder uitgeput raken omdat de dynamo te weinig de gelegenheid krijgt om te laden. Bij een dergelijk gebruik valt de levensduur wat te verlengen door bij gelegenheid een wat langere rit te maken. Ten minste een half uur is voldoende om een goede accu weer volledig te laden.

Onderhoud nodig
Een accu is eenvoudig te onderhouden. Een accu met vuldopjes kan nog bijgevuld worden met gedestilleerd water. Verder is het belangrijk dat de accupolen en klemmen schoon zijn. Schoongemaakte polen en klemmen kunnen het best ingesmeerd worden met zuurvrije vaseline. Let er ook op dat de accu vast staat om lekkage of kortsluiting te voorkomen. Je kunt een accu zelf onderhouden, maar garagebedrijven doen het met alle liefde voor je.

Gratis Wegenwacht Accucheck
Van 24 tot en met 29 oktober houdt de ANWB de Wegenwacht Accucheck. In die week kun je op verschillende plaatsen in Nederland je accu gratis laten checken. Mocht vervanging nodig zijn dan betaal je alleen de accu en niet het arbeidsloon. Kijk voor meer informatie of een adres bij jou in de buurt op anwb.nl/accucheck

Is de accu toch leeg geraakt? Bekijk dan in deze videohoe je een starthulp moet uitvoeren.